Meny

Clinton trenger dobbeltseier for å ha en sjanse

Hillary med kniven på strupen

– Hillary Clinton er avhengig av seier i begge delstater tirsdag. Det vil sammen med de tidligere seirene i store viktige delstater gi henne et kraftig puff fremover foran de gjenværende valgene, sier Edward Carmines, professor i statsvitenskap ved Indiana University-Bloomington. (Foto: REUTERS/SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hillary Clinton må vinne valgene i både Indiana og North Carolina for å holde liv i håpet om å bli Demokratenes presidentkandidat.

New York (NTB-Andreas Bondevik): I de aller fleste delstatene som til nå har holdt primærvalg og nominasjonsmøter, har resultatet blitt som spådd på forhånd. Den eneste virkelige overraskelsen kom i andre runde, da Hillary Clinton vant i New Hampshire. Nå trenger Clinton sårt et nytt overraskende resultat for å overbevise superdelegatene.

– Hillary Clinton er avhengig av seier i begge delstater tirsdag. Det vil sammen med de tidligere seirene i store viktige delstater gi henne et kraftig puff fremover foran de gjenværende valgene, sier Edward Carmines, professor i statsvitenskap ved Indiana University-Bloomington, til NTB.

– Med en seier hver vil kampen fortsette, men Obama vil forsterke sin solide ledelse, og det blir praktisk talt umulig for Clinton å vinne.

Nådestøtet

Dersom det blir dobbeltseier til Obama, vil senatoren fra Illinois trolig ha satt inn nådestøtet. Clintons allerede svært vanskelige oppgave med å overbevise superdelegatene om å gi henne seieren, vil da bli nærmest umulig, tror Carmines.

– Kampen vil da for alle praktiske hensyn være over. Superdelegatene vil da flokke seg rundt Obama. Men det kan likevel godt hende at Clinton fortsetter til alle valgene er holdt, sier professoren.

Både Clinton og Obama sier de regner med å fortsette til juni, og kappløpet mellom de to er så jevnt at resultatene tirsdag ikke vil forandre styrkeforholdet i antall delegater nevneverdig.

Omstridt bensinskatt

– Dette resultatet kommer til å være utrolig avgjørende for hva som skjer videre, sier Clinton, som har fridd heftig til arbeiderklassevelgerne foran tirsdagens valg.

Hun har kastet seg på republikanernes kandidat John McCains forslag om kutt i bensinskatten og kommet med krasse utspill mot Iran for å fremstå som tøffere enn Obama i utenrikspolitikken.

Senator Obama slakter Clintons tiltak for å hjelpe forbrukere som sliter med rekordhøye bensinpriser. Og denne uka gikk 230 økonomer, fire av dem nobelprisvinnere, ut og støttet ham. Men selv om forslaget radbrekkes av ekspertene, går det hjem hos mange velgere.

På offensiven

Barack Obama er igjen på offensiven og leder nå klart over Clinton på landsbasis etter noen dårlige meningsmålinger den senere tid. Men han trenger et godt resultat tirsdag for å overbevise partiet om at han kan slå McCain i november.

Indiana og North Carolina er de siste store delstatene i maratonvalgkampen om å bli demokratenes presidentkandidat. Over 93 prosent av delegatene vil onsdag være fordelt.

Før valgene ledet Obama med 1.745 delegater mot Clintons 1.608. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus