Meny

- Høy hvilepuls forkorter livet

Veltrente mennesker har generelt lavere hvilepuls enn utrente mennesker. (Foto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danske forskere har for første gang påvist at jo oftere hjertet slår når du er passiv, jo kortere lever du.
Helse

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Hvilepulsen er den hjertefrekvensen du har i hvile og måles best om morgenen mens du ligger i senga. Denne sier noe om din fysiske form.

En lav hvilepuls indikerer at kroppen får nok oksygen med minimalt hjertearbeide. Ifølge Lommelegen.no kan svært godt trente utøvere ha ned mot 30 slag per minutt, mens normalbefolkningen gjerne ligger mellom 50 – 60 slag per minutt i hvile.

Mosjon gir altså lavere hvilepuls, men arvelige faktorer kan også spille inn.

En omfattende dansk undersøkelse av sammenhengen mellom hjertefrekvens og levetid viser altså at lav hvilepuls er veien til et langt liv, mens livet forkortes dersom hjertet overarbeides for å pumpe blod rundt mens man hviler, melder Berlingske Tidende.

Den fjerdedelen som hadde lavest hvilepuls levde flere år lenger enn den fjerdedelen som hadde høyest hvilepuls. Resultatene er ikke overraskende, men det er første gang forskere har satt tall på gevinsten av å ha lav hvilepuls. Undersøkelsen viser nemlig at en lav hvilepuls kan bety ekstra måneder og år. Ti slag færre i minuttet kan gi et helt år ekstra levetid.

Dataene er hentet fra 15.000 mennesker som har deltatt i en befolkningsundersøkelse – Østerbroundersøgelsen. De første opplysningene ble hentet inn i 1976, og deltagerne har blitt fulgt opp hvert femte år.

Forskerne har hatt tilgang til deltagernes elektrokardiogram (EKG), som registrerer hjertets aktivitet. Og ut ifra disse har de kunnet lese seg frem til resultatene.

- Den fjerdedelen som hadde lavest hvilepuls levde flere år lenger enn den fjerdedelen som hadde høyest hvilepuls. For mennene var den forlengede levetiden fem år, mens den for kvinner var tre år, sier overlege Gorm Jensen, ved hjerte- og lungemedisinsk avdeling på Hvidovre Hospital, ifølge Berlingske Tidende.

Ifølge forskerne har virkningen av hvilepulsen en selvstendig betydning, og kommer dermed utenom den positive effekten av mosjon og den negative effekten av tobakk, høyt kolesterol og høyt blodtrykk.

- En høy hvilepuls bør dermed oppfordre til mer mosjon, men det ser også ut til at noen har mer utbytte av fysisk aktivitet enn andre. Det kan skyldes at arvelige faktorer også spiller inn på hvilepulsen, sier Jensen og legger til at det er noe de ønsker å forske videre på.

Den nye kunnskapen åpner også for at man i fremtiden kan bruke medisiner som bidrar til lavere hvilepuls, på lik linje som man har medisin mot høyt blod og høyt kolesterol i dag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus