Meny

Terra-kommunene jubler

Bobestyrer etter Terra-konkursen, Jon Skjørshammer (t.v.), og Jeppe Normann fra advokatfirmaet Selmer på en pressekonferanse i Oslo tirsdag. De kunne opplyse at boet etter konkursen i Terra Securities krever at 13 tidligere partnere i selskapet tilbakebetaler 16 millioner kroner til boet. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terra-kommunene får tilbake minst en tredel av pengene de har tapt etter Terra-skandalen. Men jakten på flere Terra-midler fortsetter.

Oslo/Bodø: (Hilde C. Kristiansen/Erik Veigård): De åtte Terra-kommunene Bremanger, Hattfjelldal, Haugesund, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik har meldt et samlet krav på i underkant av 1,5 milliarder kroner til boet etter Terra Securities-konkursen i fjor høst. Tirsdag konkluderte bostyret i sin foreløpige rapport at kommunene kan få tilbake 434,8 millioner kroner fra boet, etter tvangssalget av de omstridte verdipapirene.

Utbetales i juni

Totalt er det realisert verdier for 752 millioner kroner i boet, som skal fordeles til kreditorene. Etter at kommunene har fått de 434,8 millionene, skal de resterende 317,5 millioner danne grunnlag for boets videre behandling og fordeling mellom kreditorene.

Kommunene vil ikke få utbetalt sine penger før vedtaket er godkjent i skiftesamlingen 3. juni.

Håper på mer

– Dette var kjempegodt, endelig en nyhet vi kan være fornøyd med, sier Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik (Ap) til NTB.

Sammen med to andre Terra-rammede ordførere, Geir Waage i Rana og Asgeir Almås i Hattfjelldal, var han på en regionkonferanse i Mosjøen da nyheten sprang. Konferansen dreier seg blant annet om hvordan tapene fra Terra-konkursen skal inndekkes.

– Vi er så fornøyde, kan du skjønne. Det var en veldig god melding å få her vi sitter og jobber med inndekningen av underskuddet, sier Juvik.

Samtidig signaliserer de åtte kommunene at jakten på Terra-midler ikke er over. De forventer å kunne få mange flere millioner fra selskapet de mener lurte dem trill rundt.

Bred front mot Terra

I en pressemelding som de åtte Terra-kommunene har sendt ut, heter det at kommunene «vil fortsatt arbeide målbevisst for å kreve størst mulig del av sine investeringer tilbake».

Det betyr at kommunene også vil kreve sin andel av de 317,5 millionene som er igjen i Terra-boet, og at de fortsetter kampen mot bankene som var eiere i Terra Securities. Kredittilsynet har beskrevet Terras handlinger overfor kommunene som alvorlige og systematiske overtredelser av god forretningsskikk.

Krav til Terra-partnere

Terra-boet krever også at 13 tidligere partnere i Terra Securities tilbakebetaler 16 millioner kroner til boet. De 13 fikk ifølge bostyret forhåndsutbetalinger basert på forventet overskudd i 2007 på til sammen vel 9,4 millioner kroner. Selskapet meldte opphør og gikk til skifteretten 28. november i 2007, og fikk dermed ikke noe overskudd. Bostyret legger derfor til grunn at forhåndsutbetalingene må tilbakebetales. I tillegg krever bostyret 500.000 kroner fra hver av partnerne, til sammen 6,5 millioner kroner, som tilsvarer den enkelte partners avtalte ansvar i henhold til selskapsavtalen.

Jager Citibank

Bostyret har også engasjert et advokatfirma for å gå gjennom avtalen med den amerikanske storbanken Citibank. Det var Citibank som solgte de finansielle produktene til Terra Securities, før de ble solgt videre til kommunene.

Boet vil undersøke gyldigheten av de investeringsavtalene som ble inngått av Terra Securities, men også i forhold til Citibank som tilrettelegger for enkelte av investeringsproduktene. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus