Meny

– Georgia og Russland svært nær krig

Russiske soldater i den georgiske utrbyterrepublikken Abkhasia. Georgia frykter at landet er svært nær en krig med Russland. (Foto: REUTERS/Vladimir Popov/SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Georgisk regjeringsmedlem hevder krig er en sannsynlighet.

Brussel (NTB-Reuters): – Vi må nå sette alle krefter inn på å avverge krig, sa statssekretær Temur Jakobasjvili i det georgiske integreringsdepartementet i Brussel tirsdag. På direkte spørsmål om hvor nær krigen egentlig er, svarte han:

– Svært nær, fordi vi kjenner russerne godt og vet hvordan de tenker.

Og de lokale lederne i Abkhasia gjør det ikke lettere for sentralregjeringen i Tbilisi når opprørerne nå vil overlate den militære kontrollen over regionen til Russland. Det opplyste Abkhasias utenriksminister i Moskva tirsdag.

– Mer aktivt EU

Myndighetene i Georgia har i lang tid irritert Kreml-ledelsen fordi den lille republikken i Kaukasus ønsker fullt NATO-medlemskap. En avtale som FN forhandlet fram mellom Russland og Georgia i 1994, gir russerne anledning til å holde inntil 3.000 soldater i Abkhasia.

Russerne har understreket at dette taket ikke vil bli brutt, men i forrige uke begynte Russland å sende militære forsterkninger til utbryterregionen. Likevel tviholder russerne på at taket på 3.000 soldater ikke vil bli overskredet.

Jakobasjvili sa på en pressekonferanse i Brussel at Georgia ønsker at EU skal spille en mer aktiv rolle for å dempe motsetningene i området og minske spenningen. Georgia kan tenke seg at EU overtar grensekontroll og tar på seg rene politioppgaver.

Men så langt har EU ikke tatt noen beslutning om å engasjere seg aktivt i striden om Abkhasia.

Fredsstyrker?

Russerne hevder at deres soldater i Abkhasia er fredsstyrker som patruljerer områdene mellom georgiske og abkhasiske avdelinger. Men hvis all militær kontroll med regionen blir overlatt Kreml, vil det skape bekymring både i den georgiske regjering og i Vesten.

– De 200 kilometerne mellom elvene Psou og Inguri er Abkhasia, og vi er innstilt på at Russland overtar den fulle militære kontroll over dette området, sier Sergej Sjamba, som har tittel av utenriksminister, til avisen Izvestja.

Til gjengjeld krever Abkhasia sikkerhetsgarantier fra Kreml.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at Moskva-ledelsen ikke har mottatt noen offisiell anmodning fra Abkhasia om å ta militær kontroll over regionen.

– En slik offisiell forespørsel foreligger ikke, er Lavrovs korte svar. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus