Meny

27.000 villmenn på veien

Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

27.000 unge bilførere kan befinne seg i gruppen «verstinger» i trafikken

Seniorforsker Dagfinn Moe ved Sintef mener at så mange som ti prosent av unge bilførere kan ha ekstrem adferd. Foto: Sintef.Seniorforsker Dagfinn Moe ved Sintef mener at så mange som ti prosent av unge bilførere kan ha ekstrem adferd. Foto: Sintef.

- Vi bruker aldri begrepet verstinger, korrigerer seniorforsker Dagfinn Moe ved Sintef overfor ABC Nyheter. - I vår forskning studerer vi ungdoms villighet til risikofylt adferd.

Han forteller at mellom 30 og 40 prosent viser en høyere grad av risikovillighet ved å søke spenning gjennom høy fart og mestringsopplevelse med bil.

- Så er det en mindre gruppe som kombinerer dette med rus, og som har den klart høyeste ulykkesrisikoen.

- Forskningen viser at mellom fem og ti prosent av ungdommene er ekstreme i sin utfoldelse, sier Moe, som legger til at dette tallet kan overføres til trafikken også.

Ifølge Vegdirektoratet var det 274.760 personer i aldersgruppen 18 til 24 som hadde førerkort ved utgangen av desember i fjor.

Se oversikten her.

Det betyr at det kan være så mange som 27.000 unge bilførere som anses å være en fare for sin egen og andres sikkerhet i trafikken.

- Når man er ung så er ikke evnen til risikovurdering fullt utviklet, og det er noe man bør være bevisst på og ha i mente, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk til ABC Nyheter.

- Men er det ikke bedre å konsentrere seg om de såkalte verstingene istedenfor å skjære alle over en kam?

Kristin Øyen i Trygg trafikk mener ungdom har manglende evner til å vurdere risiko. Foto: Trygg trafikk.Kristin Øyen i Trygg trafikk mener ungdom har manglende evner til å vurdere risiko. Foto: Trygg trafikk.

- Det kan du si, men det er ikke bare verstingene som omkommer. Ungdomsgruppen som helhet har for lite erfaring, og det bør gjøres noe generelt med den store gruppen, sier Øyen.

Et av de store problemene er at ungdom ikke ser konsekvenser av atferden. Fire av ti tar ikke automatisk på seg bilbelte når de setter seg i baksetet på bilen, ifølge en spørreundersøkelse som Transportøkonomisk institutt har gjennomført.

Ifølge undersøkelsen som er gjengitt i Aftenposten er det bare 58 prosent av de spurte som svarte at de alltid bruker bilbelte i baksetet.

Hver tiende ungdom har vært innblandet i en alvorlig ulykke de siste to årene. 45 prosent av de spurte hadde vært nær ved å oppleve en ulykke enten som sjåfør eller passasjer én eller flere ganger. Hver fjerde hadde vært med på å kappkjøre enten som sjåfør eller passasjer, 12 prosent hadde opplevd at sjåføren hadde drukket alkohol, mens fire prosent hadde kjørt med en sjåfør som var påvirket av narkotika.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus