Drømmer om Stor-Serbia

Tomislav Nikolic leder i praksis et av de to partiene som kan komme til makten etter valget i Serbia søndag.  Foto: REUTERS/ SCANPIX
Tomislav Nikolic leder i praksis et av de to partiene som kan komme til makten etter valget i Serbia søndag.  Foto: REUTERS/ SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tett samarbeid med Russland og gjenoppliving av ideen om Stor-Serbia står på hans program. Partileder Tomislav Nikolic i det nasjonalistiske SRS kan komme til makten etter søndagens valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tomislav Nicolic er formelt nestleder, reelt leder, for Serbias største og av mange mest fryktede parti, Serbias radikale parti. Partileder Vojislav Seselj står for retten i Haag, tiltalt for krigsforbrytelser.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Nikolic tar imot NTB i partihovedkvarteret i Zemun utenfor Beograd, nær bredden av Donau. Partiet har i flere år hatt en oppslutning på over 30 prosent, og får nå 34-35 prosent på meningsmålingene.

Siden Slobodan Milosevics fall høsten 2000 har SRS vært ute av regjeringskontorene. Demokratiske partier skyr dem, andre nasjonalister har holdt avstand. Men etter at regjeringen brøt i strid om Kosovo og EU, er muligheten stor for at Nikolic kan komme i regjering.

Tilbake til Krajina

Nikolic kan ikke huske at han direkte har lovet at Serbia skal «ta tilbake alt» dersom han kommer til makten.

– Men hvis du spør om jeg mener vi bør dra tilbake til Krajina: Ja. Hvis du spør om Republika Srpska bør bli egen stat: Ja. Om vi skal gjenforenes med Montenegro: Ja. Om vi nekter å gi bort Kosovo: Ja.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed antyder han et offensivt program for å gjenopprette et større Serbia, med deler av dagens Kroatia og Bosnia-Hercegovina.

Han vil ikke garantere at han aldri sender hæren inn i Kosovo.

– Ingen kan garantere det, sier han.

– Men jeg kan garantere det så lenge FN er der. Vi har en kontrakt med FN, og vi kan bare sende styrker dit hvis FN inviterer oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs rolle i Kosovo er gjenstand for store spekulasjoner i Serbia. Mange serbere tror at FN-administrasjonen trekker seg ut i juni. EU- administrasjonen EULEX er etter Nikolics og andres syn ulovlig, og de anerkjenner den ikke.

Ingen utleveringer

Nikolic sier også at med ham i regjering er det full stopp i alt samarbeid med FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i Haag, ICTY.

– Vi godtar ingen betingelser for å gå inn i EU. For eksempel ikke betingelsen om å utlevere Ratko Mladic og Radovan Karadzic til Haag. Ingen myndighet kan innfri den betingelsen, for hvis det hadde vært mulig, ville de vært i Haag. President Tadic hadde gjort det åpent, og statsminister Kostunica hadde sagt de hadde meldt seg frivillig, sier Nikolic.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Venter EU på at de to dør? Eller til de er 80 år?

De folkemordtiltalte bosnisk-serbiske lederne Karadzic og Mladic er i dag henholdsvis 63 og 66 år gamle.

– Du sa nylig at EU virker attraktivt og velstående, men at EU bare vil ha slaver?

– Ja, det er meget nøyaktig hva jeg sa. EU aksepterer oss ikke som vi er. EU blander seg inn i hva som er våre grenser, støtter den ene siden i valget, truer Serbia med isolasjon. Har vi fortjent det hvis vi velger en regjering som ikke er enig med EU? Derfor sier jeg at de krever at Serbia underkaster seg.

Dramatisk endring

En seier for SRS vil bety en dramatisk endring av politikken Serbia fører.

– Du kan godt si det. Aller først vil vi skape en rettsstat. Vi skal skape gode forhold for politi og rettsvesen, slik at begge kan gjøre jobben sin. Blant annet må domstolene få mulighet til å vurdere påstander om korrupsjon blant ledende politikere, sier Nikolic.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så vil vi åpne grensene helt for Den russiske føderasjon. Vi vil ha full konkurranse mellom russisk og europeisk næringsliv, russisk og europeisk kapital. Alt kommer til å bli billigere, og mellom Russland og Serbia er det ingen toll. Serbia kan, som Norge, bli et paradis, sier han, som har lovet å avvise den nylig inngåtte samarbeidsavtalen med EU.

Han er ellers svært positiv til Norge og sier Serbia har mottatt støtte fra Norge med glede fordi støtten «kommer fra en venn».

– Men anerkjennelsen av Kosovo kan vi ikke godta. Etterkommerne må ikke ødelegge forfedrenes møysommelig oppbygde vennskap, advarer han. (©NTB)