Meny

- 10.000 omkom i én by i Burma

Mer enn 15000 personer mistet livet i syklonen i Burma. Behovet for nødhjelp er stort for flere hundre tusen mennesker som er uten husly og rent drikkevann. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare i byen Bogalay i Burma skal 10.000 mennesker ha omkommet i den kraftige syklonen lørdag, melder statlig TV.

Tallet på døde etter katastrofen fortsetter å stige.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

– Syklonen Nargis krevde 15.000 liv, inkludert 10.000 i én by, sa utenriksminister Nyan Win til statlig TV tirsdag.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner har bare villet anslå tallet på omkomne til «flere tusen».

Syklonens herjinger gjør at det er vanskelig å skaffe seg full oversikt. Veiene er ikke farbare, og det vil ta tid å nå fram til de mange små landsbyene som ble rammet.

Nyan Win understreker at regjeringen fortsatt jobber med å undersøke skadene i avsidesliggende landsbyer i det verst rammede Irrawaddydeltaet, og indikerer at tallet på døde kan komme til å stige ytterligere.

Nødhjelp

USAs førstedame Laura Bush anklager militærjuntaen i Burma for å ha mislyktes i å advare befolkningen i tide om den kraftige syklonen som har kostet flere tusen mennesker livet.

Samtidig ba hun mandag militærjuntaen om å akseptere at et amerikansk kriseteam får tilgang til de rammede områdene.

– Håndteringen av syklonene er bare det seneste eksempelet på at juntaen mislykkes i å dekke folkets basisbehov, sier førstedamen.

Juntaen har gitt et «svakt grønt lys» til at FN nå skal få levere nødhjelp til den katastroferammede befolkningen.

– FN har begynt forberedelsene og vil transportere nødhjelp til Burma så raskt som mulig, sier talsmann i Verdens matvareprogram (WFP) Paul Risley.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Flere hundre tusen mennesker er uten tak over hodet. De fleste av disse har heller ikke tilgang til rent drikkevann og FN sier at det trengs plastduker, kokekar, myggnett, rent vann, helseutstyr og mat øyeblikkelig.

Kritikk

– Vi ønsker hjelp velkommen. Vårt folk er i vanskeligheter, sa utenriksminister Nyan Win mandag.

Men hjelpen har blitt forsinket av at militærjuntaen har vært skeptiske til å gi utenlandske hjelpeorganisasjoner fritt spillerom. Flere burmesere stiller seg kritiske til deres håndtering av katastrofen.

– Regimet har mistet en gyllen sjanse til å sende soldater så snart stormen stilnet, og vinne støtte hos folket, sier en pensjonert tjenestemann.

I den største byen, Rangoon, sto burmesere i kø for flaskevann tirsdag. Elektrisiteten er ikke tilbake og trær sperrer fremdeles veiene.

Vil ha valg

Lederen av en selvoppnevnt eksilregjering, Sein Win, mener at militærjuntaen nå må legge den planlagte folkeavstemningen 10. mai om en ny grunnlov på hylla og konsentrere seg om nødarbeidet.

– I denne situasjonen må en bare glemme avstemmingen. Det som er viktigst nå er å gi ofrene nødhjelp og begynne å håndtere denne store operasjonen, sier Win kritisk.

Men militærjuntaen står fast på at det vil bli en avstemning til helgen.

«Det er bare noen dager til avstemningen og folket gleder seg til å gi sin stemme», skriver en av de statlige avisene.

Avstemningen er en del av det juntaen omtaler som «et veikart til demokrati», men har blitt sterkt kritisert for å sikre militæret for stor makt. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus