Meny

Olmert skal ha lovet Abbas konkrete skritt

Israels statsminister Ehud Olmert (t.h.) sammen med palestinernes president Mahmoud Abbas før de satte seg til forhandlingsbordet mandag. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Ehud Olmert skal ha lovet palestinernes president Mahmoud Abbas konkrete tiltak for å bedre palestinernes liv. Løftet ble gitt i samtaler mandag.

Olmert sa i møtet mandag at han forstår at palestinerne trenger å se at deres liv blir bedre, opplyste en talsmann for Olmert.

Olmert uttrykte også vilje til å gjennomføre «merkbare» forandringer for palestinerne, inkludert forandringer som gjelder de mange israelske veisperringene på bakken, ifølge talsmann Mark Regev.

Samtalene fant sted kort tid etter at USAs utenriksminister Condoleezza Rice avsluttet et besøk i området for å presse partene videre mot en fredsavtale innen slutten av året.

Olmerts residens

De to lederne møttes i Olmerts residens i Jerusalem mandag for å gjøre et nytt forsøk på å få fortgang i de fastlåste forhandlingene om opprettelse av en palestinsk stat.

Abbas’ rådgivere sa etter møtet at Abbas gir forhandlingene med Israel to-tre måneder til for å oppnå framgang, men at han vil vurdere å trekke seg dersom han mener at samtalene mislykkes.

Kart

En palestinsk representant sa at de to sidene mandag utvekslet kartskisser, noe som kan være et tegn på framgang. Kartene kan være et tegn på at uoverensstemmelsene om en framtidig palestinsk stats grenser er blitt mindre.

Den palestinske representanten sa at palestinerne krever hele Vestbredden som del av en palestinsk stat, men at man er beredt til å gi fra seg 1-2 prosent mot et like stort landområde i det som nå er Israel.

Israel forsøker å beholde deler av Vestbredden, som landet okkuperte i 1967, for å ha nåværende israelske bosetninger innenfor grensen og av sikkerhetshensyn. Kart som Israel presenterte for noen uker siden, viste at Israel ønsket å beholde ca. 10 prosent av Vestbredden, ifølge den palestinske representanten.

Blokade

Palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat understreker at bosetningene og den militære blokaden av Gazastripen sto sentralt under mandagens forhandlingene mellom palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Ehud Olmert.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice hadde i helgen samtaler med de berørte partene, og hun håper fortsatt på en løsning innen utgangen av året. USA har investert mye politisk kapital for å finne en løsning innen president George W. Bush flytter ut av Det hvite hus i januar neste år.

Fra amerikansk side ønsker man å kunne vise til en viss framgang før Bush besøker Israel senere denne måneden i anledning 60-årsmarkeringen for opprettelsen av staten Israel. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus