Mødre og barn tryggest i nord

Artikkelen fortsetter under annonsen

De nordiske landene er sammen med New Zealand verdens tryggeste tilholdssteder for mødre og barn. Niger er det mest utrygge landet, viser en ny liste fra organisasjonen Redd Barna i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige, Norge, Island, New Zealand og Danmark legger beslag på de fem øverste plassene på listen. Men Filippinene og Peru får ros for å ha gjort stor framgang i arbeidet med å vaksinere barn og behandle dem for alvorlige sykdommer.

– Barnedødeligheten i Filippinene er nesten halvert siden 1990, heter det i en kommentar til listen. I Peru er dødsrisikoen blant de fattigste barna 7,4 ganger så høy som blant de rikeste, heter det videre.

Redd Barna fastslår også at mer enn seks millioner barn kunne unngå døden, hvis de hadde god nok tilgang til helsestell. Ifølge Redd Barna-rapporten Mothers’ Index får 200 millioner små barn ikke de grunnleggende helsetjenestene de trenger.

De har heller ikke god nok tilgang til rent vann, og får ikke undervisning i hvordan de kan ta vare på sin egen hese. Dette bidrar til å gjøre diaré, lungebetennelse og malaria til noen av de vanligste dødsårsakene blant barn under fem år. (©NTB)