Meny

Obama igjen på offensiven i nominasjonskampen

Obama igjen på offensiven i nominasjonskampen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama er igjen på offensiven i kampen mot partikollega Hillary Clinton etter noen dårlige meningsmålinger den senere tid.

Ifølge en måling fra TV-selskapet CBS og The New York Times har Obama en oppslutning på 50 prosent mot 38 for Clinton på landsbasis. Målingen er gjort etter at Obama offentlig tok avstand fra uttalelsene til pastor Jeremiah Wright som trakk raseproblematikken inn i valgkampen.

Wright hevdet også at angrepene mot USA 11. september 2001 var straff for den utenrikspolitiske linjen landet fører og sa i tillegg at den amerikanske regjeringen er delaktig i spredning av aids for å skade den svarte befolkningen.

Selv om det tok litt lang tid før Obama tok sterkt avstand fra Wrights uttalelser, mener 60 prosent av velgerne at han håndterte denne saken på en tilfredsstillende måte.

Obamas vei

Meningsmålingen til CBS/NYT ble offentliggjort dagen før de viktige nominasjonsvalgene i North Carolina og Indiana. En måling fra Zogby-instituttet viser at det er dødt løp mellom de to kandidatene i Indiana (43-41 i Obamas favør) mens Illinois-senatoren leder komfortabelt 48 prosent mot 39 i den viktige sørstaten som har en betydelig svart befolkning.

CBS/NYT-målingen viser at begge de demokratiske kandidatene ville gå seirende ut av en duell med republikanerne John McCain hvis det var presidentvalg nå.

Obama ville slått McCain med 11 prosentpoeng (51-40) mens Clinton på sin side ville vinne med 12 prosentpoeng (53-41). Obama leder i antall delegater, men fortsatt er det mange såkalte superdelegater som ikke har valgt side.

Sterk i troen

– Når hele nominasjonsprosessen er over i begynnelsen av juni, kan alle i ro og mak gjøre seg opp en mening om hvem som er best egent til å vinne over McCain, sa Clinton på et valgmøte i Indianapolis i helgen.

Og det er ingen tvil om hva hun selv mener:

– Jeg har på følelsen at det er jeg som skal møte McCain, sier en kamplysten senator fra New York og ser fram til at vinden skal snu seg til hennes fordel tirsdag.

Ifølge RealClearPolitics.com har Clinton en ledelse på 6 prosentpoeng i Indiana. Dette tallet fremkommer som gjennomsnittet av alle målinger den senere tid.

Etter den viktige tvekampen tirsdag er det bare seks dueller igjen og det dreier seg bare om mindre delstater med få delegater. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus