Meny

Uenighet om patentvernet på medisiner

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærings- og handelsdepartementet avviser at Norge bryter sine forpliktelser når det gjelder patentrettigheter på medisiner.
Helse

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Fredag i forrige uke ble det kjent at Norge er havnet på USAs liste over land som overvåkes for brudd på patentrettigheter. Denne lista utarbeides årlig av USAs kontor for handelspolitikk (USTR).

– Vi merker oss selvsagt USAs syn i denne saken, men er uenige i deres påstander, sier statssekretær Annelene Svingen i Nærings- og handelsdepartementet til NTB.

Hun avviser norske brudd på patentrettigheter og presiserer at det i omtalen av Norge på USTRs liste heller ikke slås fast at Norge bryter slike forpliktelser.

– Bryter intensjonen

Administrerende direktør Pål Christian Roland i Legemiddelindustriforeningen (LMI) hevder at man bryter intensjonen bak det patentregelverket som gjelder.

– Det har alltid vært en forutsetning at konkurransen først starter når originalproduktets patentbeskyttelse utløper, sier Roland til NTB. Han mener eldre produkter har svak patentbeskyttelse.

Prishensyn

Annelene Svingen derimot mener at legemiddelindustriens krav må veies opp mot andre hensyn.

– Produsenter av kopimedisiner har krav på forutsigbare rammebetingelser. Generisk konkurranse frigjør dessuten ressurser for samfunnet og den enkelte pasient. Dersom patentbeskyttelsen på eldre legemidler skal styrkes, vil prisene på medisiner i Norge øke, sier hun. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus