Meny

– Østerriksk overgriper ville «gjenskape» familie

Sjefetterforsker Franz Polzer snakker med media etter en pressekonferanse mandag. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Østerrikeren Josef Fritzl, som er siktet for å ha holdt sin datter som sexslave i 24 år, forsøkte å «gjenskape» sin første familie med en yngre og vakrere kvinne, mener politiet.

Sjefetterforsker Franz Polzer forklarte mandag mer om hva politiet tror var 73-åringen Fritzls hensikt med de grusomme overgrepene mot datteren.

– Motivet hans var å gjenskape på nytt den situasjonen han hadde med sin første familie, den legale familien, men denne gangen med en godt utseende ung datter, sa Polzer etter en pressekonferanse mandag.

Josef Fritzl fikk sju barn med datteren Elisabeth, det samme antallet han først fikk med kona Rosemarie. Datteren fødte et par tvillinger på samme tidspunkt som moren hadde gjort det en generasjon tidligere, ifølge Polzer.

– Dette er bemerkelsesverdige paralleller, sa han.

Blir på cella

Samtidig nekter Fritzl ifølge fengselsmyndighetene å forlate cellen sin i fengselet i St. Pölten. Der har han sittet fengslet siden han i forrige uke innrømmet å ha holdt sin nå 42 år gamle datter fanget i en kjeller og regelmessig voldtatt henne.

Fengselsdirektør Günther Mörwald sier til det østerrikske nyhetsbyrået APA at Fritzl er en «enkel fange å ha med å gjøre». Han skal være rolig, samlet og årvåken. Men Fritzl nekter å gå ut i luftegården i fengselet, ifølge Mörwald.

– Planlagt lenge

Politiet mener Fritzl allerede i 1978, da datteren var tolv år gammel, begynte å planlegge byggingen av en hemmelig bunker. Påtalemyndigheten vil ha de første møtene med Fritzl onsdag eller torsdag.

Han er så langt siktet for voldtekt, incest og kidnapping. Påtalemyndigheten ønsker å utvide siktelsen til også å gjelde drap på spedbarnet som døde.

Om den 19-årige datteren, som ligger kritisk syk på sykehus, også dør, kan Fritzl bli siktet for enda et drap.

Maksimumsstraff i Østerrike er 15 år, også for dobbeltdrap.

Deler celle

Fritzl deler fortsatt celle med en annen innsatt.

– Det fungerer bra. Vi har selvfølgelig snakket med cellekameraten, som sier han ikke har noe problem med å dele celle med Fritzl, opplyser fengselsdirektøren.

Fritzl holdes unna de andre innsatte i fengselet for å unngå potensielle voldsepisoder.

– Det er en risiko vi ikke ønsker å ta, forklarer Mörwald.

Fritzl blir for øvrig ikke behandlet annerledes enn de andre innsatte og har tilgang til både TV, radio og aviser.

Mandag ble det opplyst at han skal være nærmest besatt av å følge TV-sendinger om skjebnen til sin datter og de andre barna.

– Ondskapsfull

Fredag ble Josef Fritzl undersøkt av en psykiater, som konkluderte med at han ikke er suicidal. Derimot er han et typisk tilfelle av en «ondskapsfull narsissist», mener Thomas Müller, en av Østerrikes mest kjente kriminologer.

– Ondskapsfulle narsissister kan bare øke sin selvrespekt ved å undertrykke andre. De låser dem inne eller påfører dem smerte. Gjerningsmannen ønsker å bli sett på som mektig, sier Müller.

Han har erfaring fra FBI med å tegne opp profiler på gjerningspersoner.

– Slik jeg ser det er det som om de har et svart hull inne i seg. Ved hver sadistisk handling forsøker de å tette det hullet. Men hver gang de gjør noe, blir hullet bare større, sier Müller til den østerrikske radiostasjonen Oe3 mandag. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus