Meny

Kastet okkupantene ut av Brakkebygrenda

Kort tid etter at den omstridte tomta i Gamlebyen i Oslo var tømt for folk ved middagstider, startet arbeidet med å rive. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egg, flasker og stein fløy gjennom lufta. Politiet svarte med tåregass for å drive tilbake aksjonister i Brakkebygrenda i St. Halvards gate i Oslo mandag kveld. To politimenn ble lettere skadd i tumul

Kort tid etter at den omstridte tomta i Gamlebyen i Oslo var tømt for folk ved middagstider mandag, startet arbeidet med å rive de provisoriske bygningene, samt en gammel brannskadd villa.

Da rivingsarbeidet startet opp igjen, etter at noen av okkupantene hadde fått lov til å hente ut sine personlige eiendeler like etter klokka 18.40, ble det imidlertid bråk.

– Det ble livlig da rivingen startet opp igjen. En gruppe på 20-30 aksjonister på den andre siden av gaten forsøkte å ta seg inn i området igjen. Flere patruljer kom til stedet og vi måtte bruke skjold og tåregass for å holde dem unna. De kastet egg, flasker og stein mot politiet, sier operasjonsleder Even Jørstad i Oslo politidistrikt til NTB.

To skadd

To politimenn ble lettere skadd i sammenstøtet med aksjonistene, en av dem fikk en skade i leggen. Flere er pågrepet, men hvor mange er uklart.

I 20-tiden hadde politiet fått kontroll over situasjonen. Rivingen var i gang igjen, strengt bevoktet av et mannsterkt politikorps. Vaktholdet vil opprettholdes helt til bygningen er ubrukelig.

Selv om mange var pågrepet, valgte en større gruppe aksjonister å flytte på seg.

– Det sitter nå en stor gjeng på 50-60 personer på plenen rett utenfor politihuset her på Grønland, sa en forbauset Even Jørstad i 20-tiden mandag kveld. Så lenge aksjonistene forholdt seg i ro, gjorde politiet det samme.

Fristen gikk ut

Ifølge politiet oppholdt det seg for et par uker siden opp mot ti personer i kollektivet i Gamlebyen i Oslo. De hadde fått frist på seg til 1. mai med å forlate tomta, ifølge en kjennelse om midlertidig forføyning fra Oslo byfogdembete. Eiendommen er i privat eie og har stått ubrukt i over 20 år.

Etter at spørsmålet om ekspropriasjon av tomta for noen år siden ble reist hos de lokale myndighetene i Oslo, har eieren selv bestemt seg for å bygge barnehage og boliger der. Det er han som formelt står bak kravet om utkastelse, sier Alexander Dey ved Namsfogden i Oslo til NTB.

Da namsfogden troppet opp mandag, var politiet der for å bistå. En rekke uniformerte patruljebiler hadde tatt oppstilling uten for St. Halvards gate mandag formiddag.

Kort tid etter skal 30-40 okkupanter ha blitt fjernet fra tomta. Fire av dem ble kjørt til sentralarresten og kan vente seg et forelegg på rundt 6.000 kroner.

Byøkologisk prosjekt

Rivningen av bygningen på tomta startet umiddelbart etter at området var tømt. Huset brant på slutten av 1980-tallet. Okkupantene har siden 2000 bodd på tomta, blant annet i en trehytte og campingvogn, og erklært stedet for byøkologisk prosjekt. Campingvogna sto mandag kveld i brann.

I oktober 2003 vedtok Oslo bystyre enstemmig at byrådet skulle fremme sak om ekspropriasjon av St. Halvards gate 27, for å bygge barnehage i 1. etasje og forsamlingslokale for bydelen i 2. etasje. Saken ble imidlertid aldri fremmet, og nå planlegger eieren å bygge barnehage og boliger på tomta, ifølge Dagsavisen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus