Meny

Helsestreiken i Sverige trappes opp

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pasienter må flyttes, sengeposter stenges og operasjoner utsettes når streiken i svensk helsesektor nå går inn i sin tredje uke. Akademiska Sjukhuset i Uppsala må avvise syke som ønskes innlagt.

Fra mandag ettermiddag ble ytterligere 4.300 helsearbeidere tatt ut i streik i Sverige, og dermed har mer enn 7.000 lagt ned arbeidet. Universitetssykehuset i sørsvenske Malmö har måttet stenge to tredeler av sine avdelinger, og 500 senger står tomme.

– Streiken har fått betydelige følger, blant annet har planlagte operasjoner måttet utsettes, og det gjør selvfølgelig mange mennesker urolige, sier leder for arbeidsgivernes forhandlingsdelegasjon Ingela Gardner Sundström til nyhetsbyrået TT.

Før helgen hadde helsearbeidernes fagforbund, Vårdförbundet, samtaler med motparten, Sveriges Kommuner og Landsting (KLS). Dette var den første kontakten mellom partene siden streiken brøt ut, og samtalene skal fortsette tirsdag.

Svenske helsearbeidere mener de er underbetalte og krever høyere lønn på grunn av lang utdanning og økt ansvar. En svensk sykepleier tjener i gjennomsnitt 25.000 kroner i måneden, mens lønnene for jordmødre og røntgenpersonale ligger noe høyere. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus