Vannstanden øker i Glomma og Trysilvassdraget

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vannstanden øker jevnt og trutt flere steder og mange jordbruksområder vil bli satt under vann. Lite nedbør bremser imidlertid den verste flomfaren de neste dagene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte mandag ut et oppdatert flomvarsel for elver og innsjøer på Østlandet.

– Vannstanden øker jevnt og trutt i Glomma og i Trysilvassdraget, men usikkerheten knytter seg til hvordan temperaturene utvikler seg utover i uka. Fortsatt nattefrost betyr at snøsmeltingen begrenses både om natten og på dagen, sier vakthavende hydrolog Erik Holmqvist i NVE til NTB.

Nattefrosten slipper

Værvarselet for dagene fram mot lørdag bærer bud om mye godvær og lite regn. Nattefrosten i over 1.000 meters høyde bidrar imidlertid til at snøsmeltingen begrenses enn så lenge.

– Men mot slutten av uka venter vi at nattefrosten vil slippe tak også høyere til fjells i hele Sør-Norge. På den annen side vil mer skyer føre til høyere temperaturer om nettene, men lavere temperaturer om dagene, sier Holmqvist og viser hvor komplisert det er å forutse flomfaren framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Drammensvassdraget stiger vannstanden og NVE varsler nå tiårsflom i Sperillen og femårsflom i Krøderen og Tyrifjorden.

Også i Glomma fra Elverum og nordover vil det bli tiårsflom de neste dagene.

– Campingplasser og en del jordbruksarealer blir sannsynligvis satt under vann, men bygninger vil i liten grad bli berørt. Men det er ikke heldig om vi får en periode med mye nedbør, understreker hydrolog Holmqvist.

Synkende

Folk som bor langs både Øyeren, Trysilvassdraget, og Glomma sør for Elverum må trolig belage seg på femårsflom i løpet av de neste dagene.

I Numedalslågen er vannføringen synkende etter at den kulminerte i underkant av femårsflom i helgen. Her vil vannføringen kunne stige igjen, men trolig ikke nå samme nivå. Heller ikke Gudbrandsdalslågen, Mjøsa eller Vorma får så høy vannføring at det er fare for femårsflom.

Norges geotekniske institutt varsler fortsatt om fare for skred i bratte dalsider og ber folk være oppmerksomme på vann som renner ut i bratte skråninger. (©NTB)