Meny

Mogadishu i flammer

Mogadishu i flammer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Somalia har ramlet ut i nok en ny krise fordi pengevekslere nekter å ta mot gamle sedler.

(ABC Nyheter/Mogadishu): I Mogadishu fyltes gatene med demonstranter mandag morgen. De protesterer mot den massive inflasjonen til den nasjonale valutaen somalisk shilling. Lokale butikkeiere får også unngjelde, fordi de bare tar betaling i dollar, på grunn av den ekstremt lave verdien på landets egen valuta.

Forretningsmannen studerer 1000-shillingen nøye. Foto: Philip Poupin.Forretningsmannen studerer 1000-shillingen nøye. Foto: Philip Poupin.

Tidligere bar shillingen verdiene 1, 2, 5, 10, 50, 100, 500 og 1000. Nå godtas bare 1000-shillingen, men da er 100 dollar verdt 2,7 millioner shilling. Så selv for de minste innkjøp må folk betale med dollar, eller ha en egen lastebil full av shilling-sedler.

Forvirring

I tillegg finnes det både nye og gamle 1000-sedler. Forretningsmennene som vanligvis veksler til dollar, har nå sluttet å ta mot den gamle typen, noe som har slått mange mennesker konkurs, siden alt de eier har vært holdt i gamle shilling.

Problemene startet da de nye sedlene ble trykket i Puntland, nordvest i Somalia. Presidenten, som kommer derfra, og soldatene fra overgangsregjeringen hadde med seg disse sedlene, og sakte men sikkert mistet de gamle sedlene sin verdi, og forretningsmennene sluttet å ta dem i mot.

Mandag morgen tok demonstrantene til gata, og begynte med å brenne dekk i de sørlige og østlige Mogadishu, mens de ropte: «Ta dollaren, vi aksepterer den ikke».

Leder demonstrasjonene

20 år gamle Mohammad Mohamoud Isaaq organiserer demonstrasjoner i området ABC Nyheter besøkte.

- Jeg hadde en butikk her i Mogadishu, men jeg måtte stenge den. Jeg brukte å veksle hos forretningsmennene, men plutselig sa de at de ikke tok mot de gamle sedlene, sier han.

En annen av demonstrantene er Mohammad Ali Aden (17). Han pusser sko, og har også opplevd at pengene han har tjent, plutselig ikke har noen verdi lenger. Flere har også truet ham til å ta mot de verdiløse sedlene.

- Vi kommer til å fortsette våre demonstrasjoner til forretningsmennene godtar de gamle sedlene, sier han.

- Kastet sedlene i ansiktet hans

Han forteller videre at demonstrasjonene har blitt organisert i alle distrikter av Mogadishu, fra sør opp til markedet Bakara. Mohammad har også sett problemene sedlene skaper på hjemmebane.

- En dag kom faren min hjem fra arbeid med bare gamle sedler for jobben han hadde gjort. Moren min kastet sedlene i ansiktet på ham, og han skilte seg fra henne på stedet.

Abdullahi Omar Sacauddin (18) forteller at mange av hans venner og familie har omkommet, mens de har forsøkt å rømme fra landet ved hjelp av smuglerbåter til Jemen.

- Regjeringen er for svak til å slå ned demonstrasjonene, og til å løse problemene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus