Meny

- Et livsfarlig spørsmål

Drillo (t.v), her sammen Åge Hareide, tør ikke svare på om han mener Hareide er rett mann for Norge eller ikke. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drillo mener Åge Hareide har kvalt all debatt om spillestil i Norge. Men eks-landslagssjefen tør ikke svare på om Hareide er rett mann for Norge. - Et livsfarlig spørsmål å svare på, mener Drillo.

I et åpent brev til tv2.no i dag sier en ærlig Egil Drillo Olsen at situasjonen for norsk fotball er langt fra lystig. Den tidligere landslagssjefen har sett flere kamper i årets Tippeliga og er bekymret for utviklingen innenfor norsk fotball.

Drillo er heller ikke i tvil om når stilskiftet kom både på klubb- og landslagsnivå.

Det skjedde den dagen Åge Hareide inntok norsk fotball.

- Det er viktig å vite at dette ikke er noen personlig angrep på Åge Hareide, men kun basert på hvordan jeg mener fotballen blir spilt mest mulig effektivt. Slik som flere lag i Tippeligaen spiller, og også landslaget, mener jeg de i stor grad er på vei til å fjerne seg lengre og lengre fra den måten jeg mener er best, sier han til ABC Nyheter.

- Mener du samtidig da at Hareide ikke er rett mann for jobben som landslagssjef?

- ...Du skjønner at det er et livsfarlig spørsmål å svare på? Jeg vil ikke si noe om det, fortsetter en nølende Drillo.

Den tidligere suksessrike landslagstreneren antyder langt på vei at Hareide ikke er mannen som evner å føre Norge, basert på måten å spille fotball på, til etterlengtede sluttspill i fremtiden.

Ham Kam mot Rosenborg

Drillo skriver i sitt brev at han er meget forundret over at stilen han hadde suksess med på landslaget i en årrekke ikke ble viderutviklet. Han trekker paralleller mellom Rosenborg og landslaget på 90-tallet.

«...Fremdrift var basis og nøkkelen i både Nils Arne Eggens og min filosofi. For å lykkes med en slik måte å spille på kreves sterk styring og fokus på timing, bevegelse og gjenvinning (gv). Et kjernepunkt er dessuten at når motstander er brakt i ubalanse, selv om den er svak, skal det ikke tillates å gjenopprette balansen. Det betyr for eksempel at etter ballvinning på motstanderens banehalvdel, skal bakrom utfordres umiddelbart.

Jeg mente i 1998 at graden av framdrift kunne økes ytterligere, for å beholde og forsterke et lagtaktisk fortrinn.

Ti år senere er det bare å konstantere at det ikke har skjedd og at Norge har kastet denne nøkkelen på historiens skraphaug...»

Drillo sier han har fulgt relativt godt med på Tippeligaen og er klar på hvilket lag som per i dag ligger nærmest måten han mener er mest effektiv å spille på.

- Per i dag vil jeg faktisk si det er Ham Kam som ligger nærmest måten landslaget spilte på under min tid som sjef. Jeg har jo ikke sett alle kampene i årets sesong, men blant annet i kampen Lyn-Ham Kam så jeg klare tendenser til det hos Hamar-laget.

I tillegg trekker han fram Stabæk.

Lengst unna

I motsatt ende er Drillo derimot klarere på hvem som ligger lengst unna.

- Det er flere måter å se på hvordan fotball spilles og hvilke mønstre som går igjen i ulike lag. En av måtene du kan gjøre det på er rett og slett å bare telle antall tversover- og bakoverpasninger i løpet av kampene.

Han fortsetter:

- Jeg kan ikke si det med sikkerhet fordi jeg simpelthen ikke har talt, men jeg er temmelig sikker på at Rosenborg topper den statistikken. De har gått lengre og lengre bort fra de var kjent for under Nils Arne Eggens tid, sier Drillo.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus