Meny

Russlands militærmakt en tom trussel

Russiske militære kjøretøyer deltok lørdag i generalprøven foran den store seiersparaden fredag 9. mai til minne om seieren over Nazi-Tyskland i 1945. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland vil vise muskler. For første gang siden Sovjetunionens endelikt i 1991 vil store strategiske raketter være et sentralt innslag i paraden på seiersdagen 9. mai.

– Dette er ikke noe annet enn et PR-opplegg der landets militære styrker blir brukt av Kreml-ledelsen i propagandaøyemed, sier forsvarsanalytikeren Aleksandr Golts. Mange med ham mener Russlands hær ikke er noen trussel.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Seiersdagen til minne om Sovjetunionens seier over Nazi-Tyskland er en årlig foreteelse, men fredag vil moskovittene oppleve store trafikkproblemer rundt Den røde plass.

Interkontinentale raketter plassert på svære 16 hjuls lastebiler, stridsvogner og masseødeleggelsesvåpen som det kjernefysiske rakettsystemet Topol-M inngår i årets parade.

Maktskifte

Paraden 9. mai finner sted to dager etter at Dmitrij Medvedev har overtatt som president, og dagen etter at Vladimir Putin har flyttet et hakk ned på rangstigen fra president til statsminister.

Men enkelte analytikere mener likevel at denne styrkedemonstrasjonen vil være like intetsigende som de tomme Topol-hylsene som av helt forståelige grunner ikke er utstyrt med de fryktede atomstridshodene.

Ingen vil benekte at Russland har gjort store fremsteg under Putins åtte år som landets president. Men det lar seg ikke stikke under en stol at den sovjetiske hær ennå ikke helt har klart å knekke de tsjetsjenske opprørerne i Kaukasus.

Ingen trussel

– Russlands konvensjonelle militære styrke er så beskjeden at den i praksis er ikke-eksisterende, skrev det respekterte amerikanske Federation of American Scientists for noen dager siden.

Selv med en økning av forsvarsbudsjettet på 16 prosent for innenværende år, vil det russiske forsvarsbudsjettet være på 40 milliarder dollar (vel 200 milliarder kroner) eller mindre enn en tidel av det amerikanske forsvarsbudsjettet som er forslått til 515 milliarder dollar.

Heller ikke den russiske soldatmassen er mye å skryte av, og nestsjefen i den russiske forsvarsstaben, general Vasilij Smirnov, sier hver tredje rekrutt ikke passerer nåløyet under sesjonen og blir erklært ikke stridsdyktig.

Andre eksperter peker på at eneste løsning for det russiske forsvar er å bygge opp en profesjonell hær etter mønster fra flere vestlige land. Men dette har Russland forsøkt flere ganger tidligere de senere år uten særlig hell. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus