Meny

- Valg som planlagt

Innbyggerne i Rangoon står i kø hos naboer som har brønn for å sikre seg drikkevann. Foto: Scanpix. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

350 drepte av storm forhindrer ikke regimet i Burma fra å holde folkeavstemming i helga.

Mens verdens nødhjelpsorganisasjoner stormer til Burma for å få levert mat og vann til de rammede av syklonen Nargis, velger regimet i hovedstaden Naypyidaw å gjennomføre helgens folkeavstemming. Avstemmingen om en ny grunnlov vil gi enda mer makt til juntaen hvis det blir flertall.

Minst 351 personer ble drept av syklonen Nargis, som hadde vindkast med styrke på 190 kilometer i timen. Tusenvis av bygninger ble ødelagt, og ødela store deler av strømnettet, ifølge statlig media i landet.

Rydder gatene

Innbyggerne i Rangoon jobbet mandag hardt for å rydde gatene for trær som har falt i gatene, og sto i kø for å få vann fra naboer som har brønner, siden forsyningene inn til byen har stoppet helt opp som følge av stormen.

- Jeg har aldri sett noe lignende i hele mitt liv. Det vil ta minst en måned for å komme tilbake i normalt gjenge, sier en 70 år gammel mann til nyhetsbyrået AFP.

Flere landsbyer langs kysten blitt fullstendig knust, ifølge talsmann Michael Annear i Det internasjonale Røde Kors i Bangkok.

Ifølge statlig media har minst 98.000 mennesker blitt hjemløse bare på øya Haing Gyi, der en større marinebase ligger.

Annear fortalte at flere lag med hjelpearbeidere forsøker å dele ut livsnødvendige varer i hele Burma, og at man håper å få flydd inn mer fra Malaysia så snart som mulig.

- Deler ut vann og tepper

- Vi deler ut plastduker til de som trenger tak over hodet, vann og vannrensetabeletter. I tillegg kjøper vi 5.000 liter vann, kokeutstyr, tepper og klær til de som trenger det mest, sier han.

- Vi kom oss ut så raskt som mulig, men det å bevege seg rundt i landet er vanskelig, ikke minst fordi mange veier er stengt av trær og lignende, i tillegg til at strømnettet er nede. I dag har myndighetene fått gjort en del, så det er lettere å reise i landet.

I tillegg til sivilbefolkningen og de militære har hundrevis av munker deltatt i arbeidet for å åpne veier som er stengt.

- Vi trenger vann

- Regjeringen burde gjøre mer, og vi trenger nødhjelp. Vann er det som trengs mest. Jeg har ikke tatt et bad på tre dager, sier en taxisjåfør til AFP.

Røde Kors frykter det vil ta flere dager bare for å få oversikt over situasjonen.

Juntaen sier at helgens folkeavstemming om en ny grunnlov vil gå som planlagt. Valget, som ifølge regjeringen vil få demokrati på plass, er svært omstridt, da mange mener det bare legger grobunnen for å styrke juntaens posisjon. Samtidig tredobles prisen for mat, og vannledningene er ødelagte, noe som fører til at innbyggeren mener de har annet å tenke på enn demokrati.

- Vi trenger ikke demokrati nå, vi har bare lyst på vann, sier en 30 år gammel mann, mens han står i kø for å bruke naboens brønn.

Valg uansett

Ifølge avisen The New Light of Myanmar, som blir gitt ut av juntaen, ser hele folket i landet fram til helgens valg.

Ifølge generalene vil valget lede fram til valg med flere partier allerede i 2010, men motstanderne sier det eneste som kommer til å skje, er at juntaen får større legitimitet.

Ifølge Terje Skavdal, den norske lederen for FNs kontor for koordinering av nødhjelp i Bangkok, jobber de nå hardt for å samles om hvordan nødhjelpen skal utføres. En rekke organisasjoner møttes mandag morgen for å finne ut hvordan arbeidet skal utføres.

Burmas infrastruktur er forferdelig dårlig, etter å ha blitt neglisjert av militærstyret i landet, som har hatt makten sin 1962. Myanmar har også lidd under sanksjoner fra USA og Europa som følge av husarresten til nobelprisvinner Aung San Suu Kyi.

Sanksjonene ble hardere etter fjorårets opptøyer, som førte til at 31 personer ble drept ifølge tall fra FN.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus