Meny

Malaysias kvinner raser mot reiseforbud

Kvinner på rullebåndet på flyplassen utenfor Kuala Lumpur i Malaysia. Snart må de kanskje ha tillatelse når de skal ut og reise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnegrupper i Malaysia raser mot regjeringen, som vil forby kvinner å reise utenlands på egen hånd, uten skriftlig tillatelse fra familie eller arbeidsgiver.

Kuala Lumpur (NTB-Reuters): - Dette er et helt latterlig forslag, sier Norhayati Kaprawi som er talskvinne for organisasjonen Søstre i islam.

- Det er en krenkelse av våre rettigheter, sier Faridah Khalid i Det nasjonale rådet for kvinneorganisasjoner.

Forslaget om at enslige kvinner må skaffe seg skriftlig tillatelse fra familien eller arbeidsgiveren før de får forlate landet, kommer fra utenriks- og innenriksdepartementet i det muslimske landet.

Bakgrunnen skal være at flere malaysiske kvinner den siste tiden er pågrepet etter å ha smuglet narkotika for internasjonale bander.

En talsmann for utenriksminister Rais Yatim hevder at forslaget utelukkende er ment å være kriminalitetsforebyggende og ikke er religiøst begrunnet.

- Dersom familien overvåker kvinners reisevirksomhet, kan dette forhindre at de blir narret, sier Yatim til nyhetsbyrået Bernama.

Søstre i islam stiller spørsmål ved begrunnelsen, og avviser at kvinner er mer lettlurte enn menn.

- Bare Rais Yatim vet om dette forslaget bygger på hans forståelse av islam, eller om det viser hans manglende forståelse for likestilling, sier Norhayati.

- Dette vil definitivt ikke løse problemet, sier hun, og viser til at mange malaysiske menn også blir narret til å smugle narkotika over landegrensene. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus