Meny

Kaster mer mat enn noensinne

Kaster mer mat enn noensinne

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens verden opplever matvarekrise, fortsetter vi å kaste fullt brukbar mat.

Til sammen kaster vi 500.000 tonn mat i året. Hver enkelt person kaster altså 50 prosent mer enn for ti år siden. I hver husstand går minst et halvt kilo mat eller matrester i søppelet daglig.

Og dette er bare norske husholdninger. Like mye kastes fra bedriftene.

Gobal sult

Samtidig sulter store deler av verden. De globale matprisene har steget med 83 prosent i løpet av de tre siste årene. På bare to måneder har prisen på ris steget med om lag 75 prosent, mens prisen på hvete har steget med hele 120 prosent i løpet av det siste året.

Frustrasjon og sinne over stigende priser har den siste tiden ført til blodige opptøyer i Haiti. De økte prisene har også ført til protester i Kamerun, Niger, Burkina Faso, Indonesia og Filippinene.

-Spiselig

- Og det meste vi kaster kunne vært spist, sier Frode Syversen i Mepex Consult til Nrk.no.

Firmaet har gått igjennom norsk søppel.

- Vi finner hele indrefileter, hele brød, kaker, pizza, fulle kartonger med fløte, rømme og yoghurte, sier Syversen.

Noe av grunnen til at vi kaster mer er at grensen for hva som oppfattes som spiselig endrer seg ifølge Statens institutt for Forbruksforskning (SIFO). Samtidig er vi mer opptatt av å ikke spise for mye, samtidig som porsjonspakningene øker.

- Vi ser at folk har en tendens til å kjøpe mer enn de trenger. Dermed blir det en overflod i skuffer og skap hjemme, sier forsker Annechen Bugge i SIFO.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus