Meny

Syklonofre venter på hjelp i Burma

Syklonen Nargis forårsaket store ødeleggelser i Burma. Foto: REUTERS/MRTV/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenlandske hjelpeorganisasjoner sliter med å få hjelpen fram til ofrene for syklonen som rammet Burma lørdag, og det samme gjør myndighetene i landet.

– Regjeringen har like store problemer som alle andre med å skaffe seg full oversikt. Veiene er ikke farbare og det vil ta tid å nå fram til de mange små landsbyene som ble rammet, sier Terje Skavdal som koordinerer FNs hjelpearbeid i regionen.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Militærjuntaen er samtidig skeptiske til å gi utenlandske hjelpeorganisasjoner fritt spillerom, noe som også hemmer redningsarbeidet.

– Slik er situasjonen for utenlandske hjelpearbeidere. De fleste hjelpeorganisasjonene benytter seg av lokalt ansatte, som har større bevegelsesfrihet, forteller Skavdal.

Hundrevis av omkomne

– Vi vil etablere dialog med regjeringen og forsøke å få tilgang til dem som er rammet, sier nordmannen som er regional leder for FNs kontor for koordinering av humanitærhjelp (OCHA).

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Det offisielle tallet på omkomne etter syklonen Nargis’ herjinger, var mandag fortsatt 350, men ventes å stige.

De statlig kontrollerte mediene i Burma melder om 20.000 raserte hjem bare på øya Haingyi, rundt 200 kilometer vest for millionbyen Rangoon.

I landsbyene Laputta og Kyaik Lat skal tre av fire hus være ødelagt, og også fra andre deler av Irrawaddy-deltaet meldes det om store ødeleggelser.

Taus junta

Militærjuntaen i Burma, som har etablert en ny hovedstad i Naypyidaw, nærmere 400 kilometer nord for den gamle hovedstaden Rangoon, har ennå ikke svart på tilbudene om hjelp som har kommet fra FN og andre.

FN-utsendinger hadde søndag et møte med sosialministeren i landet, som ifølge Skavdal indikerte at hjelpen var velkommen.

– Men ha understreket at vi måtte forstå vilkårene som stilles, sier Skavdal.

Militærjuntaen har erklært fem delstater som katastrofeområde, og det statlige fjernsynet har vist bilder av soldater som rydder veier for nedblåste trær.

Folkeavstemning

I Rangoon, der det bor over 5 millioner mennesker, organiserte buddhistmunker opprydningsarbeidet flere steder.

– Oppryddingen er så vidt begynt, og dette vil ta lang tid. Ødeleggelsene er store, opplyser en vestlig diplomat i byen.

Til tross for syklonens herjinger, fastholdt militærjuntaen mandag at den planlagte folkeavstemningen om en ny grunnlov skal holdes 10. mai som planlagt.

Avstemningen er en del av det juntaen omtaler som «et veikart til demokrati», men det nye grunnlovsutkastet sikrer ifølge kritikerne at de militære beholder mye av sin kontroll. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus