Ulykkessjåfør var aktiv i motorsportmiljøet

En ung mann og en ung kvinne og hennes tenåringssøster omkom i en utforkjøring ved Kongsgården på Bygdøy i Oslo lørdag kveld. Bilen, som holdt høy fart, kolliderte med et tre. (Foto: Knut Falch / SCANPIX)
En ung mann og en ung kvinne og hennes tenåringssøster omkom i en utforkjøring ved Kongsgården på Bygdøy i Oslo lørdag kveld. Bilen, som holdt høy fart, kolliderte med et tre. (Foto: Knut Falch / SCANPIX)
Artikkelen fortsetter under annonsen

To søstre på 16 og 18 år og en mann på 20 omkom i ulykken på Bygdøy i Oslo lørdag. Mannen som kjørte bilen, var aktiv i motorsportmiljøet i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om dødsulykken
*To søstre på 16 og 18 år og en mann på 20 omkom i ulykken på Bygdøy i Oslo lørdag. Bilen de satt i kolliderte med et tre.
*Alle de tre var fra Oslo.
*20-åringen var aktiv i motorsportmiljøet i hovedstaden. I fjor fikk han sølv i sin gren i norgesmesterskapet. (©NTB)

– Alle er fra Oslo. Dette er en helt forferdelig situasjon, sier vaktleder Tone Bærland ved sentralvakta i Oslo-politiet til NTB.

Ifølge NRK var 20-åringen kjæreste med den eldste søsteren.

I Bygdøy kirke ble det holdt en minnestund for de omkomne i tilknytning til gudstjenesten søndag. Gjennom dagen samlet ungdom seg også på ulykkesstedet hvor det ble lagt ned blomster og tent lys. Det ble også holdt en minnemarkering for venner og pårørende søndag kveld.

Ulykken på Bygdøy lørdag kveld er den andre denne uken med unge ofre. Tidligere i uken omkom to gutter på 17 og 18 år etter en ulykke på Karmøy i Rogaland.

Motorsport

Dagbladet.no skriver at 20-åringen var aktiv i motorsportmiljøet i hovedstaden. I fjor fikk han sølv i sin gren under norgesmesterskapet.

– Jeg skulle hatt testkjøring med ham i forbindelse med første NM-runde nå til helgen. Dette er veldig, veldig tragisk, sier lederen for racingteamet som 20-åringen var en del av til dagbladet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen sier han i en stund som denne i første omgang tenker på de omkomnes familier, og han synes det er spesielt trist at det er en person som driver med motorsport som var involvert i ulykken.

Han forteller at 20-åringen fikk den kraftige bilen, en Audi TT, for bare noen få uker siden.

– Jentene må si nei

Sørgende møtte søndag opp ved treet der en ung mann og en ung kvinne og hennes tenåringssøster omkom i en utforkjøring på Bygdøy. (Foto: Scanpix)Sørgende møtte søndag opp ved treet der en ung mann og en ung kvinne og hennes tenåringssøster omkom i en utforkjøring på Bygdøy. (Foto: Scanpix)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utrykningspolitiet lanserer samtidig en ny strategi som går ut på å luke ut de farlige førerne fra trafikken før de skader eller tar livet av seg selv og andre.

UP-sjef Odd Reidar Hummelgård sier til aftenposten.no at han er bekymret over de mange ulykkene der unge menn bak rattet er involvert.

Hummelgård mener at noen ganske enkelt må fratas førerkortet fordi de ikke lærer, men han har også stor tro på et prosjekt som er under planlegging sammen med Trygg Trafikk. Prosjektet skal involvere kommunene og lokalt politi, er en jenteaksjon og går under navnet «Brems en venn».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nekter jentene å sitte på med råkjørerne, så bremser de farten, sier Hummelgård.

Jenter som omkommer på norske veier, er nesten alltid passasjerer.

Gradering

Også Havarikommisjonen har kommet med forslag til forbedring av den dystre statistikken for unge førere på veiene. I desember 2007 oversendte de en rapport til Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen der de blant annet foreslo graderte førerkort og en total gjennomgang av opplæringssystemet for å få sertifikat, slik at nåløyet blir trangere.

– Vårt mandat er kun å foreslå forbedringer, så jeg vet ikke hva som er gjort med denne saken videre, sier seksjonssjef Rolf Mellum i veitrafikkavdelingen i Statens havarikommisjon for transport til NTB.

Statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i Samferdselsdepartementet sier at denne typen ulykker er dypt tragisk, men at det ikke blir aktuelt å komme med nye tiltak før den nye førerkortopplæringen er evaluert – og det vil ikke skje før i 2010-2011. Han er imidlertid skeptisk til tiltak som innskrenker unges mulighet til å kjøre bil om kveldene eller i helgene.

Mobilfoto: Erik RolandsenMobilfoto: Erik Rolandsen

– Det er veldig dramatiske virkemidler som vil begrense muligheten til mobilitet og livsutfoldelse. Det skal veldig mye til før en setter i gang slike tiltak, sier han. (©NTB)

Les også:

Tre omkom i utforkjøring