Sommerjobb som kickstarter karrieren

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skaff deg en sommerjobb som skinner på cv-en din når du skal ut og søke fast jobb. Les karriereekspertenes råd!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


- Det er klokt og nyttig å skaffe seg relevant jobberfaring så tidlig som mulig i løpet av studietiden. Bruk sommeren til noe annet enn å lese, anvend kompetansen du har investert i ute i arbeidslivet.

Oppfordringen kommer fra karriererådgiver Jan Erik Tangen ved Karrieretjenesten på NTNU.

Les mer her: Ledelse læres ikke på skolebenken

I et så stramt arbeidsmarked som vi har nå, skal det godt gjøres å ikke få seg en sommerjobb. Men det er kamp om de mest populære jobbene, og i begynnelsen av mai kan man ikke velge og vrake i ledige sommerjobber.

Illustrasjonsfoto: Erlend Haukland/dn.noIllustrasjonsfoto: Erlend Haukland/dn.no

Nettverk, nettverk, nettverk

- Bruk nettverket ditt i jobbjakten. Har du ikke et nettverk, er det på tide å få seg ett, sier Tangen.

- Hvor viktig er det å skaffe seg en sommerjobb som er relevant i forhold til den karrieren du tar sikte på?

- Det er viktig, for fremtidige arbeidsgivere ser det nok som et pluss hvis du har hatt en relevant bijobb, helgejobb eller sommerjobb utenom studiene. Men samtidig gir alle typer sommerjobber arbeidslivserfaring. Du viser at du tar initiativ, lærer å jobbe sammen med andre og yter service. All kunnskap er nyttig kunnskap, sier Jan Erik Tangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: lik blir du headhuntet
Slik gir du karrieren din et kick i 2008

Sommervikarer har blitt mer kresne og finner seg ikke lenger i hva som helst. De stiller tøffere krav og er blitt mer bevisste på å forhandle lønn og betingelser. To av fem arbeidsgivere opplever at sommervikarer er blitt mer kravstore enn tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en undersøkelse Visendi utførte blant 1000 bedrifter på oppdrag fra bemanningsselskapet Proffice nylig.

Særlig i privat sektor er sommervikarene blitt tøffere i lønnsforhandlingene.

"Gull verdt"

- Det er på ingen måte for sent å søke sommerjobb. Ta kontakt med et vikarbyrå eller ring direkte til en arbeidsgiver du kan tenke deg å jobbe for. En god sommerjobb er gull verdt på cv-en din, sier leder Gisle Hellsten på Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo.


Gisle Hellsten, Karrieresenteret ved UiO
Pass på å få en kontrakt og rettferdige lønnsbetingelser. Og går du inn på en provisjonsbasert lønn - vit hva dette går ut på, anbefaler Hellsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva er viktigst i en sommerjobb: Å få rent faglig utbytte eller å tjene gode penger?

- Dette er veldig individuelt, men en kombinasjon er jo det beste. Jeg har forståelse for at studenter vil tjene mest mulig penger på en sommerjobb, men tenk

Gisle Hellsten, Karrieresenteret ved UiOGisle Hellsten, Karrieresenteret ved UiO

også på at en god relevant sommerjobb lyser opp på cv-en. Dine fremtidige arbeidsgivere overser ikke dette. Bare det å få en referanseperson som kan kontaktes når du søker jobber senere, er nyttig, sier Gisle Hellsten.

- Hvis valget står mellom å ta en ikke-relevant sommerjobb eller å lese hele sommeren: Hva bør man velge?

- Man studerer ti måneder i året, det er ikke galt å ta studiefri om sommeren. Bare det å smake på arbeidslivet og få litt erfaring i service og kundebehandling, er god trening i å være arbeidstaker. Ikke glem det, sier Hellsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ta en jobb "på gølvet"

Å jobbe i et firma hvor man har lyst på jobb i fremtiden gir en unik mulighet til å få vist seg frem og til å knytte kontakter. Dersom målet er et av de store konsulent- eller revisjonsfirmaene har mange av dem internships, opplyser fagsjef Henning J. Lund hos Siviløkonomene.

Henning J. Lund, SiviløkonomeneHenning J. Lund, Siviløkonomene

Selv om du tar sikte på å bli siviløkonom, er det ikke noe nederlag å ta på seg "møkkete" arbeid i sommerferiene, understreker han.

Les også: Fest for siviløkonomene

- En sommerjobb som gir mye penger i kassen gjør det lettere å være heltidsstudent, og derved legge grunnlag for gode karakterer. Mange arbeidsgivere har også sans for ungdom som har vist at de ikke er redd for å ta i et tak gjennom å ha hatt fysisk krevende, og gjerne "møkkete" arbeid. Særlig for dem som sikter mot lederstillinger innenfor bygg og anlegg eller i industrien er slik erfaring av stor verdi, forklarer Henning J. Lund.
- Selv tok jeg et helt år som industriarbeider og fikk lærdom som ingen skole kunne gi. Når jeg ti år senere satt som leder av en industribedrift var denne erfaringen gull verdt, sier han til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommerjobber som kan fortsette som masteroppgaver er et funn, ifølge Lund. Det gir grunnlag for løpende kontakt med en potensiell arbeidsgiver gjennom siste studieår.

Og hvis man ikke får den sommerjobben som er flottest på en cv, så kan man bøte på dette ved å engasjere seg i studentarbeid eller ulike organisasjoner.

- Også dette kan gi betydelig kontaktnett og oppleves som meget positivt av de fleste arbeidsgivere, bemerker Henning J. Lund.

Still krav!

Usikker på hvor kravstor du kan være i en sommerjobb?

Da skal du vite at 42 prosent av bedriftslederne er forberedt på og villige til å betale årets sommervikarer mer og gi dem bedre vilkår enn tidligere.

En av grunnene er at mange bedrifter synes det er verdt å investere litt ekstra for å sikre seg de beste vikarene, ikke minst fordi mange bedrifter bruker vikar i sommerferien som en "prøveperiode" til faste stillinger. Det kommer frem i Proffice-undersøkelsen.