Forsvarsekspert: – JSF er ikke et jagerfly

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsekspert John Berg mener at det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter (JSF) egentlig ikke er noe jagerfly, men et bombefly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

JSF er ifølge Berg et bombefly konstruert for luft-til-bakke-angrep. Berg mener både Eurofighter, som trakk seg fra konkurransen, og svenske JAS Gripen, er bedre rustet til å håndheve norsk suverenitet i havområdene i nord.

– Rett og slett fordi JSF ikke er et jagerfly. Det har ikke egenskapene sine der. Det er et fly for primært angrep mot bakkemål. Og det har sine egenskaper i helt andre hastighetssjikt enn det som kreves av et høyverdig jagerfly. Det har med manøvreringsevnen i lavere hastigheter å gjøre. Det har ikke de ekstreme jagerflyegenskapene. Det har ikke Formel 1-egenskapene, sier Berg til Aftenposten.

Berg, som er tidligere militærmedarbeider i Aftenposten, reserveoffiser og korrespondent for det militærfaglige tidsskriftet Jane’s Defence Weekly, etterlyser debatt om hva flyene skal brukes til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det nytter ikke å komme fram tre minutter etter at de russiske flyene har vært der og faktisk demonstrert at dette er russisk luftrom, sier Berg.

Han frykter at myndighetene vil velge JSF nærmest på autopilot.

Rob Simm jr., som leder forsvarssamarbeidet ved den amerikanske ambassaden i Oslo, avviser Bergs påstand. Eurofighter og Gripen-flyet er i likhet med JSF «multirolle-fly», sier Simm. JSF er teknologisk langt lenger framme enn konkurrentene, mener Simm.

Berg tror at Forsvarets tette samarbeid med USA om F-16-flyene vil veie tungt i valget av fly. (©NTB)