Meny

Tusenvis på flukt fra vulkan i Chile

Flykter fra vulkanen. Foto: REUTERS/Ivan Alvarado/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av mennesker er evakuert fra området rundt Chaiten-vulkanen sør i Chile.

Den 1.200 meter høye vulkanen fikk fredag sitt første utbrudd på nærmere 10.000 år, og har siden spydd ut store mengder aske som legger seg som et teppe over omgivelsene.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Byen Chaiten, som til vanlig har rundt 4.500 innbyggere, var nærmest folketom lørdag. Innbyggerne har søkt tilflukt på Chiloe-øya lenger nord, eller i Puerto Montt på fastlandet.

Blant dem som har flyktet fra Chaiten er Ricardo Larensas, som nylig vendte tilbake til hjemlandet etter mange år i Norge.

Lørdag tok han med seg kona og de to barna til Puerto Montt, men tok senere på dagen sjansen på å vende tilbake til Chaiten for å hente flere eiendeler.

– Jeg kom tilbake etter å ha bodd i Norge i 16 år. Jeg hadde mye penger med meg, men sløste bort alt. Møbelsnekkeriet mitt er alt jeg har igjen, forteller 32-åringen.

Myndighetene har delt ut over 10.000 gassmasker til innbyggere i området, til bruk mot asken som spys ut av den aktive vulkanen.

Vinden har ført skyer av aske over Andesfjellene og inn i Argentina, der undervisningen fredag måtte stanses ved flere skoler i Patagonia. Asken forårsaker også dårlig sikt og vanskelige kjøreforhold langs flere av hovedveiene i de to landene.

Chile har rundt 2.000 vulkaner, rundet 500 av dem potensielt aktive. Bare Indonesia har flere aktive vulkaner enn Chile. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus