Meny

Gir amerikanerne skylda

En amerikansk soldat i et Marine Chinook helikopter over Helmland-provinsen i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et ekspertpanel publiserte denne uken en rapport hvor «krigen mot terror» blir sterkt kritisert, og krigens forkjempere i den amerikanske administrasjonen blir beskyldt for å «bidra til uroen og ustab

«The Senlis Council,» som ekspertpanelet heter, er best kjent for å ha laget en strategi for å løse problemet rundt produksjonen av narkotika i Afghanistan, men har i det siste produsert kritiske rapporter i forhold til utenforstående staters aktivitet i landet de siste to årene.

I mars gjorde organisasjonen undersøkelser i Somalia, hvor de konkluderte med at «krigen mot terror» overhodet ikke fungerer, og ikke kan fungere, uten en metode for sikkert og oversiktlig kunne måle suksess og tap.

Stuerene ekstremister

Det ble også fokusert på at militæriseringen som har funnet sted i både Afghanistan og Somalia har

Aden Haski Ayro, mannen man mener er lederen av al-Qaida i Somalia. Foto: ScanpixAden Haski Ayro, mannen man mener er lederen av al-Qaida i Somalia. Foto: Scanpix

ført til enorme tap av sivile liv, som i andre omgang har «ført til et politisk vakuum [der ekstremister] har blitt stuerene politiske aktører.»

Det internasjonale samfunnet blir også kritisert for ikke å ha funnet en fungerende strategi i Somalia, hvor ekstremistgrupper blir stadig mer populære i kampen mot proxy-kriger som blir kjempet av utenforstående i Somalia.

«Mangelen på en god strategi i «krigen mot terror» i Somalia og Afghanistan er det som muligjør spredningen av ekstremisme i disse landende,» sier president i «Sensil Council» Norine MacDonald til ABC Nyheter.

«USA er fellesnevneren i begge land- i stedet for å isolere ekstremismen i Somalia og Afghanistan, har USA bidratt til å utvide området al-Shabab og Taliban har psykisk kontroll over,» står det i rapporten.

Imponerende Somaliland

Den brukte også Somaliland- den selværklærte og internasjonalt enda ikke anerkjente staten i nord-Somalia - som et eksempel på et område som har hatt «imponerende framgang, og hvor den styrkede stabiliteten og ikke minst styret kommer til å fylle tomrommet ekstremisme og konflikt har fylt i resten av Somalia.»

Rapporten anbefaler å legge om til en strategi med høy intensitet, som kan gi raske resultater for å

En somalsk flyktning i en FN-donert teltleir. Foto: ScanpixEn somalsk flyktning i en FN-donert teltleir. Foto: Scanpix

håndtere problemene på Afrikas horn. Dette kan oppnås gjennom korte prosjekter, men med store konsekvenser, står det skrevet. For eksempel vil man oppnå dette ved å sikre assistanse til flyktninger utenfor Mogadishu. Rapporten anbefaler også flere langtids-prosjekter, som å sette inn minst 20.000 FN tropper i området.

Somalia har blitt hjemsøkt av konflikt etter den amerikansk-støttede etiopiske invasjonen i desember 2006. Den humanitære situasjonen har også forverret seg de siste månedene etter en unormalt tørr sesong fra januar til mars, og en stadig mer blodig sivil konflikt.

FN anslår at 745,000 mennesker har måttet flykte fra Mogadishu siden april 2007. I tillegg rapporterer de om flere angrep på hjelpearbeidere i Somalia.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus