Meny

Abbas viser muskler på Vestbredden

Abbas viser muskler på Vestbredden

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre palestinske soldater marsjerer taktfast mot Jenin på Vestbredden. Mahmoud Abbas håper militæraksjonen skal bevise at palestinerne er klare til å danne en egen stat.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice skal i løpet av helgen ha møter både med palestinernes president og Israels statsminister Ehud Olmert. Washington ønsker å kunne vise til både økonomiske og sikkerhetsmessige fremskritt på Vestbredden før president George W. Bush besøker Israel senere i mai.

USAs forsøk på å få til en avtale mellom Israel og palestinerne i løpet av året har imidlertid vist få fremskritt, og Washington håper Abbas’ Jenin-aksjon blir en mulighet for den palestinske presidenten til å bevise at han kan hamle opp med de væpnede gruppene i området.

Dette er et av Israels grunnleggende krav for å gå med på en avtale med palestinerne.

Smil og håp

Om lag 600 soldater ble lørdag fraktet til Jenin nord på Vestbredden. Der venter ytterligere 150 soldater på dem for å gjennomføre en operasjon som har fått navnet Smil og håp og som gjennomføres i samarbeid med Israel. Den skal etter planen vare i tre måneder.

– Dette er vårt land og vår mark, og vi vil gjøre jobben til vi har opprettet vår egen stat uten tanke på hva israelerne gjør, sier general Diyab al-Ali, leder for de nasjonale sikkerhetsstyrkene på Vestbredden.

Jenin er kjent som en bastion for væpnede, palestinske grupper og er den andre byen Abbas innleder en omfattende sikkerhetsaksjon i. For noen måneder siden gjennomførte de palestinske styrkene en operasjon i Nablus, og Abbas planlegger en aksjon også i Hebron.

Uenige

Det israelske militæret og den palestinske presidenten er imidlertid sterkt uenige om de palestinske styrkene er i stand til å sørge for lov og orden på Vestbredden og ta over for de israelske soldatene.

Israelske soldater utfører fortsatt en rekke aksjoner og raid i Nablus på jakt etter væpnede palestinere.

– Jeg håper dette er et skritt i riktig retning slik at vi kan gjeninnføre full palestinsk kontroll i disse områdene. Så langt har ikke det skjedd, og hvis israelerne fortsetter å komme til Nablus og Jenin, vil det undergrave forsøket vårt, sier den palestinske forhandleren Saeb Erekat.

Møte

Ehud Olmert og Mahmoud Abbas skal møtes til samtaler i Jerusalem mandag, ifølge Erekat.

Palestinerne forventer at Israel nå skal legge fram kart der grensene til en fremtidig palestinsk stat er tegnet inn, sier palestinske kilder til Reuters.

– Det kommer til å være to punkter på dagsordenen: de endelige resultatene av statusforhandlingene og gjennomføringen av veikart-avtalen, sier Erekat.

Abbas har klaget over at flere måneder med forhandlinger mellom israelske og palestinske myndigheter ikke har gitt resultater. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus