Meny

Rykteflom om krigsfare i Midtøsten

Det spekuleres om resultater av sonderingene Israel har ført med den syriske presidenten Hafez Assad (t.h.), med Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan (t.v.) som mellommann. (Arkivfoto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbyene i Midtøsten summer av rykter og spørsmål: Blir det krig til sommeren? Spekulasjonene på arabisk hold går ut på at Israel leter etter et påskudd til å angripe den syriskvennlige Hizbollah-mil

Noen tror israelerne både ønsker å knuse Hizbollah og å ydmyke Syria. Andre vil ha det til at det er Hizbollah som tørster etter en ny krig mot Israel, som hevn for det israelske felttoget i Libanon for to år siden.

Dermed er det vel lite trolig at de hemmelige, indirekte kontaktene om en fred mellom Syria og Israel – med Tyrkia som megler – vil føre fram til noe resultat. Eller kan det tenkes at disse fredsfølerne vil gi resultater likevel?

Olmert

Enkelte arabiske kommentatorer tror Israels statsminister Ehud Olmert vil forhandle med Syrias president Bashar al-Assad om tilbakelevering av Golanhøydene, som israelerne erobret i 1967. Hensikten skal være å drive en kile inn mellom Syria og Iran.

– En israelsk fredsavtale med Syria vil ramme Iran midt i hjertet, skrev en kommentator i den arabiske avisen al-Hayat nylig. En slik avtale vil også være et hardt slag for Hizbollah, som ifølge ryktene fortsatt mottar iranske våpen via Syria.

Diskré tyrkiske meglere med kontakt til statsminister Recep Tayyip Erdogan har så langt vært svært tause om detaljene i kontakten mellom Olmert og Assad.

– Vi er fortsatt helt i innledningsfasen, sa Tyrkias utenriksminister Ali Babacan nylig.

Aktivt

Men Syrias tidligere visepresident Abdul Halim Khaddam, som lever i eksil i Paris og er en svoren fiende av Assad-regimet, hevder at samtalepartnerne er kommet ganske langt. Og tyrkerne er ikke bare «postbud», men deltar aktivt med egne forslag, sier Khaddam.

Han hevder at israelerne har tilbudt Assad full tilbaketrekning fra deler av Golan, mot at Israel får avtale om leie av resten av området i flere tiår framover. Det kan gi Assad en mulighet til å bryte ut av den internasjonale isolasjonen forholdet til Iran har satt Syria i.

Samtidig kan det føre til henleggelse av etterforskningen av hans egen svoger og andre syriske tjenestemenn, som mistenkes for drapet på Libanons eksstatsminister Rafik Hariri i 2005. Noen hevder endog at Bashar al-Assad kjente til planene om dette drapet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus