Meny

Uløst drapsgåte rundt norskamerikansk kvinne

Andi Simmons (t.v.) og Tony Koehl studerer innmaten i kisten som skal ha tilhørt norskamerikanske Belle Gunnes, som kan ha tatt livet av så mange som 33 mennesker. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år markeres 100-årsdagen for en infløkt uløst drapsgåte i USA som involverer den sagnomsuste Belle Gunness fra Norge.
Nyheter

Les mer på ABC Nyheters forside.

Asle Helgelien trodde ikke på Belle Gunness’ påstand om at broren hans hadde reist fra farmen hennes til Chicago eller kanskje hjem til Norge. Han dro til LaPorte i delstaten Indiana og fant broren død.

Levningene lå i en grop der det ble lagret husholdningsavfall. Funnet ble gjort om våren i 1908, og 100 år senere håper moderne vitenskapsfolk å kunne løse den innfløkte gåten der drap, løgner, sex og penger ser ut til å ha vært blant ingrediensene.

Mange tror fortsatt at Belle Gunness iscenesatte sin egen død i en husbrann den gangen for hundre år siden. Men det er usikkert, på samme måte som tallet på mennesker hun kan ha drept – var det 25, eller så mange som 33?

Les også: Håper å løse 100 år gammel drapsgåte

Uvisse tall

Det nøyaktige tallet ble aldri brakt på det rene, fordi etterforskerne aldri gransket farmen i LaPorte grundig nok. Offisielt het det at Belle døde i flammene, 48 år gammel, sammen med tre fosterbarn og en annen kvinne som aldri ble identifisert.

– Noen av folkene her omkring ønsker at hele historien skulle bli glemt, sier Bruce Johnson, som leder komiteen for 100-årsmarkeringen i LaPorte. Men mange andre har sine egne historier å fortelle i tilknytning til dramaet på landsbygda fem mils vei øst for Chicago.

John Olsen, som nå er 87 år gammel, forteller at hans egen tante Jennie var fosterbarn hos Belle.

– Hun hadde mange muligheter til å flytte sammen med søsknene sine, men hun ble hos Belle fordi Belle var en god fostermor, sier Olsen.

Måtte dø?

Men Jennies lik var det andre som ble funnet i asken da etterforskere gransket åstedet for brannen i 1908. Mange trodde den gang at hun måtte dø fordi hun hadde oppdaget fostermorens hemmeligheter, og noen tror fortsatt det samme.

Belle Gunness kom til Chicago fra Norge i 1881, 21 år gammel. Etter at hennes første ektemann døde, giftet hun seg igjen i 1902, men den nye ektefellen døde da en pølsemaskin og et fat med varmt vann falt i hodet på ham – et dødsfall mange fant mistenkelig.

Enkelte tviler fortsatt på om Belle Gunness døde i husbrannen i 1908, selv om gebisset hennes ble funnet i asken. For løstennene kan ha vært «plantet» der, mens Belle kom seg unna og søkte lykken et annet sted i USA. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus