Politiet: – Verste faren over på Otta

(Foto: Scanpix)
(Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de evakuerte, bortsett fra fire familier i tre hus, får flytte hjem igjen etter rasene på Otta. Den verste rasfaren er over, konstaterer lensmann Ragnar Andreassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med værprognosene om sol og pent vær framover kan vi si at den verste faren er over, sier lensmann Ragnar Andreassen ved Sel lensmannskontor til NTB etter et møte i det kommunale beredskapsrådet på Otta lørdag formiddag.

Andreassen og hans medarbeidere begynte i 11-tiden å ringe rundt til alle de evakuerte for å gi dem gladmeldingen. For fire familier i de to ødelagte husene og et nabohus er imidlertid situasjonen en annen.

– Det er ødelagte hus og det vil antakelig ta ukevis før de får flytte tilbake, sier lensmannen.

150 evakuert

Rundt 150 personer fra 50 hus ble evakuert etter storraset natt til fredag. På ettermiddagen fikk de aller fleste vende hjem, men fire hus var fortsatt ikke trygge, to av dem var ødelagt av raset.

Ytterligere to hus ble evakuert på kvelden etter et nytt ras 300-400 meter lenger nord, mens fire familier fikk tilbud om å bli innlosjert på hotellet på Otta. Tre av dem takket ja til tilbudet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannskaper fra Røde Kors og brannvesenet holdt natt til lørdag vakt rundt det rasutsatte området på Otta. Selv om det gikk noen småras natt til lørdag, konstaterte beredskapsrådet med at faren for nye ras er liten.

– Rasfaren er avtakende. Det er nedgang i vannføringen i småbekkene som kommer nedover fjellsiden. Da vil dette avta og tørke opp i løpet av uka, sier lensmann Ragnar Andreassen.

Evakuert i Vågå

Det har gått en rekke ras i områder med bratte dalsider de siste døgnene. Fredag kveld fikk en familie tilbud om å frivillig flytte ut av en bolig i Vågå kommune etter at det gikk et ras på Baksidevegen mellom Otta og Sjoa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det er varslet sol og kalde netter framover har ikke familien meldt fra om at de ønsker å flytte hjem igjen.

Veien var fortsatt sperret lørdag morgen, opplyser Statens vegvesens veimeldingssentral til NTB. Lørdag morgen var det bare sju-åtte stengte fylkesveier i hele østlandsområdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

E6 nedenfor rasstedet på Otta ble åpnet igjen allerede i 17-tiden fredag ettermiddag. På Dombås, der det ble oppdaget en 100 meter lang langsgående sprekk i ytterfeltet på E6, er det lysregulering og kun åpent i det innerste feltet. Her ble to boliger evakuert og to butikker stengt på grunn av faren for at veien skulle rase ut, men restriksjonene var opphevet lørdag formiddag.

– Kan bli dramatisk

Spørsmålet er hva som skjer når det blir mildvær også i høyereliggende strøk med mye snø. Foreløpig har nedbøren kommet som snø i disse områdene, men politiet frykter flere ras når snøsmeltingen begynner for fullt i løpet av de nærmeste ukene.

– Når smeltevannet begynner å komme skikkelig, kan det bli alvorligere, sier operasjonsleder Stig Nårstad i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB.

Han forteller at mange eldre hus er bygd nærmest i elveleiene.

Lensmann Ragnar Andreassen i Sel er imidlertid ikke bekymret.

– Når snøsmeltingen starter i høyfjellet, så renner smeltevannet ned i store elver som har kapasitet til å få unna det meste. Det er snøen i lia som tiner og renner rett ned i dalen, sier Andreassen. (©NTB)