Meny

Åtte boliger fortsatt evakuert på Otta

Jordraset på Otta natt til fredag gikk mellom fire hus og over E6. (Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere familier på Otta må fortsatt belage seg på å bo hjemmefra en stund på grunn av rasfaren.

Åtte boliger ble fredag kveld evakuert på grunn av rasfare. Boligene ligger i nærheten av de andre husene som ble evakuert etter det voldsomme jordraset natt til fredag. Da ble rundt 150 personer evakuert fra 50 hus, men bortsett fra sju personer i fem hus, kunne alle flytte hjem igjen.

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

– Situasjonen er den samme. Boligene er fortsatt evakuert, sier operasjonsleder Stig Nårstad i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB lørdag formiddag.

Mannskaper fra Røde Kors og brannvesenet holdt natt til lørdag vakt rundt det rasutsatte området på Otta.

Evakuert i Vågå

Det har gått en rekke ras i områder med bratte dalsider de siste døgnene. Fredag kveld ble en familie evakuert fra sin bolig i Vågå kommune etter at det gikk et ras på Baksidevegen mellom Otta og Sjoa.

Veien var fortsatt sperret lørdag morgen, opplyser Statens vegvesens veimeldingssentral til NTB.

– Familien er fortsatt evakuert, opplyser operasjonsleder Nårstad.

Men det er bedring å spore. Regnet dabber av, og været letter. Statens vegvesen kunne lørdag morgen melde om bare 7-8 stengte fylkesveier på hele østlandsområdet.

E6 nedenfor rasstedet på Otta ble åpnet igjen allerede i 17-tiden fredag ettermiddag. På Dombås, der det ble oppdaget en 100 meter lang langsgående sprekk i ytterfeltet på E6, er det lysregulering og kun åpent i det innerste feltet. Her er to boliger evakuert og to butikker fortsatt stengt på grunn av faren for at veien skal rase ut.

Kan bli dramatisk

Spørsmålet er hva som skjer når det blir mildvær også i høyereliggende strøk med mye snø. Foreløpig har nedbøren kommet som snø i disse områdene, men politiet frykter flere ras når snøsmeltingen begynner for fullt i løpet av de nærmeste ukene.

– Når smeltevannet begynner å komme skikkelig kan det bli alvorligere, sier operasjonsleder Nårstad.

Kommunene i de rasutsatte områdene i Gudbrandsdalen har beredskapsplaner, men det er først de siste årene at kommunene har vært strenge med å gi byggetillatelser.

– Mange eldre hus er bygget nærmest i elveleiene, sier Nårstad. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus