Meny

Ida Maria: «Fortress Round My Heart» (Universal)

Klinker til

Ida Maria er rett og slett et uvanlig talent. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare i Norge man tror at Ida Maria blir en av de aller viktigste artistene i 2008.

Da The Times presenterte sin liste over de 20 viktigste artistene for 2008 tronet Ida Maria på en ellevteplass uten å ha gitt ut en eneste plate! Imponerende nok for en ung «ukjent» norsk jente som var det store navnet under by:Larm både i Tromsø i 2006 og i Oslo i år og vinner av Alarmprisen og P3s Urørt-finale i fjor. Det hører med til Times-nomineringen at hun var eneste ikke-britiske/ ikke-amerikanske artist på listen!

Nå trengte man ikke å lese The Times for å finne ut at Ida Maria har et eksepsjonelt talent. Alle som så henne live på Zoomturneen gikk hjem med en sterk overbevisning om at denne jenta ikke tar noen fanger. Ida Maria er rett og slett et uvanlig talent. Jeg tror aldri Norge har hatt en mer åpenbar og naturbegavet aspirant for rocketronen på kvinnesiden. Det er ikke Ida Maria som har valgt rocken - det er rocken som har valgt seg henne.

Musikalsk hører man mye av den samme pønkenergiske og riffbaserte gitarrocken som The Strokes gjorde sin design-entre med for 7-8 år siden. Den New York/ L.A.-rastløse klubbenergien der røttene til 60-tallets mørke rockekjellere er mer enn en eim av røyk fra naboleiligheten. Av og til går også tankene til britiske band som Babyshambles og The View. Ikke akkurat soundet verden venter på i 2008 kanskje, men det finnes ikke noe forsvarsverk som kan stå imot Ida Marias kompromissløs lidenskap for rock og hennes sans for fengende poprefrenger.

Ida Maria er ikke snill, søt eller flink. Hun er et råskinn som deler sine direkte og usminkede tanker med omverdenen. Stemmen hennes treffer deg med en rusten råhet som forener Janis Joplins utadvendte følelsesutladninger og Lou Reeds mer innadvendte undergrunns-følelse. En spennende miks du ikke kan trikse deg til. Det hele kommer innenfra og er så kraftfullt og lidenskapelig at du allerede etter første runde i spilleren skjønner at Ida Maria har noe helt spesielt på gang.

Begge P3-hitene «Oh, My God» og «Stella» er selvfølgelig med, men også «Drive Away My Heart», «Morning Light» og morsomme «I Like You So Much Better When You're Naked», har potensiale til å prege radiofrekevensene i lang tid fremover. For meg synes Ida Maria å være et tog uten bremser, et tog som allerede nesten har spikeren i bånn.

«Fortress Round My Heart» vil dundre inn på listene og de store scenene. Og da snakker vi ikke bare om Torgalmenningen i Bergen eller Youngstorget i Oslo.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus