Meny

Tar flommen som den kommer

Tar flommen som den kommer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med over halvannen meter over normalen har ikke vannstanden på Seljordsvannet i Telemark stått høyere på femten år.

Ikke alle gjestene på Sanden camping, som ligger idyllisk til ved Seljordsvannet, tar den høye vannstanden like pent. Et par som nærmest måtte plukke fra hverandre både campingvogn og mer eller mindre faste installasjoner, hadde liten lyst til å snakke med en journalist om elendigheten. Med store deler av utesommeren ødelagt, er det forståelig nok.

De fleste på campingen vet imidlertid at flommen kommer, og har tatt sine forholdsregler. Den årlige flommen er fast samtaleemne, og nettopp derfor uteblir de store frustrasjonene hos de fleste.

- Ja, det skal ganske mye til før vi blir bekymret, sier Arne og Nina Haugen fra Skien til ABC Nyheter. Ekteparet har hatt vogn ved strandkanten på Sanden camping i sytten år og har «sett verre», som han sier.

- Dette er vi vant til, det gjelder bare å forberede seg. Alt som er i spikerteltet, det vil si det tilhørende annekset som minner mistenkelig om en hytte, flyttes opp i høyden. Og campingvogna kan bare flyttes.

- Det tror jeg ikke vi trenger å gjøre denne gangen, sier Arne Haugen. Han har hørt på værmeldingen og den sier opphold. Men hva med smeltingen?

- Og blir det mer, så har vi forberedt oss, sier ekteparet Nina og Arne Hagen fra Skien.- Og blir det mer, så har vi forberedt oss, sier ekteparet Nina og Arne Hagen fra Skien.

- Nei, den tar vi som den kommer. Vi begynner campingsesongen nå, uansett vær og vann.

- Verre før

Riktig ille skal det ha vært for tjue år siden. I hvert fall i følge veteranene Asbjørn Thomassen og Bjørn Olsen. De to peker på et punkt lenger opp på plassen hvor vannet sto i 1988.

– Da kan du tenke deg, alle vognene som står her vi står ville ha vært fullstendig oversvømmet.

Da er det atskillig verre ved Sjøormen camping noen kilometer lengre nord. Her måtte det i løpet av fredagen både personell og maskiner til for å redde et titalls campingvogner. Da ABC Nyheter besøkte plassen, var to mann og en gravemaskin i gang med å legge lecablokker under campingvognene.

Denne delen av plassen ligger farlig til når det er normal vannstand, og under slike tilstander kan beboerne skryte på seg strandtomt. Det slår tilbake når det er flom, og gjestene ønsker derfor å fylle opp denne delen av plassen slik at årets misere ikke gjentar seg.

Skal vi tro flomvarselet fra Norges Vassdrags- og Energiverk kan sommercamperne langs Seljordsvannet ta det med ro. I varselet for kommende dager heter det riktignok at «snøsmelting og lokalt stor nedbør ventes å føre til vannføring med mer enn 5 års gjentaksintervall i de fleste vassdragene øst i Aust-Agder og vest i Telemark». I de høyereliggende delene av Skiensvassdraget, som Seljordsvannet er en del av, ventes det ikke flomvannføring.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus