Meny

Ambulanseansatte fikk bøter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to ambulansearbeiderne er av Spesialenheten for politisaker bøtelagt for utilbørlig opptreden.

De slipper tiltale i Ali Farah-saken, men får 6.000 kroner i bot for å opptrå arrogant, avvisende og krenkende da de forlot Ali Farah i Sofienbergparken i Oslo 7. august i fjor. Det konkluderer Spesialenheten for politisaker.

Enheten har imidlertid ikke funnet grunn til å reise tiltale for overtredelser av helsepersonelloven, og mener de to ambulansearbeiderne ikke handlet med et rasistisk motiv.

«Det er ikke funnet bevist at Ali Farahs etniske bakgrunn har vært av betydning for ambulansearbeidernes handlinger», skriver Spesialenheten i en pressemelding.

– Latterlig

Ali Farah er svært skuffet over Spesialenhetens vurderinger.

– Det er latterlig at ambulansearbeiderne slipper unna med bøter på 6.000 kroner. Jeg synes det er skremmende at du får strengere straff for å selge hasj på gata i Oslo enn for å forlate et menneske i nød. Jeg er skuffet og oppgitt over at systemet fungerer på denne måten, sier Farah til NTB.

Ikke enig

Advokatene til de to ambulansearbeiderne, Nils Ole Bay og Bjørn Rudjord, sier at deres klienter ikke har bestemt seg for om de vil vedta bøtene.

– Jeg skal diskutere dette med min klient. Han er glad for at påtalemyndigheten ikke finner at det ligger rasistiske holdninger bak behandlingen av Ali Farah. Min klient er imidlertid ikke enig i at han har opptrådt krenkende overfor Farah, sier Nils Ole Bay til NTB.

Spesialenheten har fastsatt beløpet på bøtene til 6.000 kroner, og grunngir fastsettelsen med at de to tidligere har fått advarsler av Statens helsetilsyn i saken.

Advarsel

I siste uke av april vedtok Statens helsetilsyn å gi de to ambulansearbeiderne en advarsel. Bakgrunnen var at de hadde forlatt den skadde Ali Farah i Sofienbergparken i august i fjor.

Advarsel er en alvorlig reaksjon på det lovbruddet Helsetilsynet mener de to begikk. Hvis de ikke innretter seg etter gjeldende regelverk, vil de kunne miste autorisasjonen som ambulansepersonell. Ambulansearbeiderne opptrådte uforsvarlig og ikke i tråd med kravet om omsorgsfull hjelp, ifølge vedtaket.

Helsetilsynet fant imidlertid ikke at ambulansearbeiderne opptrådte rasistisk, eller at deres handlinger var rasistisk motivert. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus