Meny

Svart fredag for britisk statsminister

Labour gjorde sitt verste lokalvalg på 40 år. Dette var den første testen til statsminister Gordon Brown etter at han tok over fra Tony Blair i fjor sommer. (Foto: Sang Tan/Pool - Reuters)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokalvalgene i England og Wales gikk elendig for Storbritannias statsminister Gordon Brown.

Regjeringspartiet Labour viser imidlertid foreløpig ingen tegn til å ville skifte ut sjefen. Det sosialdemokratiske partiet tapte 248 kommunale mandater og mister kontrollen over 15 kommunestyrer, viser tall fra den britiske rikskringkastingen BBC fredag.

Det betyr at Labour dagen før gjorde sitt dårligste valg på 40 år.

De konservative ble valgets store vinnere, med en oppslutning på 44 prosent av stemmene. Sentrumspartiet liberaldemokratene kom på andreplass med 25 prosent, mens Labour måtte nøye seg med 24 prosent og tredjeplassen

Ikke riksvalg

- Gordon Brown står ikke under noe press for å gå av som følge av nederlaget i lokalvalgene. Men Labour risikerer å miste makten ved parlamentsvalget om to års tid, hvis ikke økonomien bedrer seg innen da, skriver nyhetsbyrået Reuters fredag.

Partiets parlamentariske leder Geoff Hoon forsøkte å trøste seg og Labours tilhengere med at resultatene i lokalvalg ikke automatisk lar seg overføre til riksplanet. Men britene lot seg likevel oppsluke av dataprognoser som viste maktskifte etter neste parlamentsvalg.

– Nå er det viktigste spørsmålet for partiets framtid hvor lenge vi skal fortsette med Gordon som leder. Partiet er i opprør, sa en Labour-parlamentariker fra Liverpool nordvest i England ifølge nyhetsbyrået DPA.

Boris på vei

Resultatet av borgermestervalget i London var fredag ettermiddag ikke klart. Men britiske bookmakere, som har nese også for politikk, begynte allerede da å betale ut penger til folk som hadde satset på seier for den konservative utfordreren Boris Johnson.

– Labours nederlag ved valgene over store deler av landet tyder på at Boris er på vei til sjefsstolen i rådhuset, sa en talsmann for veddemålsfirmaet Paddy Power. Firmaets oddsvurdering er at de konservative også vil vinne neste parlamentsvalg.

Ifølge den britiske rikskringkastingen BBC ledet Johnson tidlig fredag ettermiddag i ni av de til sammen 14 valgdistriktene i den britiske hovedstaden. Sittende borgermester Ken Livingstone hadde ledelsen i fem. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus