Meny

Hongkong jublet over OL-ild

Hongkong jublet over OL-ild

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titusener jublet i gatene da OL-fakkelen kom til Hongkong torsdag. Et lite mindretall demonstrerte for innføring av demokrati i Kina.

(ABC Nyheter/Hong Kong): OL-fakkelen kom fredag til Hongkong som første steg på veien hjem etter å ha hatt en noe turbulent reise jorden rundt. Men det ble ikke noe av de forventede demonstrasjonene da ilden nådde hjemmebanen.

Dette kinesiske paret valgte å gifte seg med fakkelstafetten som ramme da OL-fakkelen nådde Hong Kong fredag.Dette kinesiske paret valgte å gifte seg med fakkelstafetten som ramme da OL-fakkelen nådde Hong Kong fredag.

Sikkerhetstiltakene var massive rundt OL-fakkelen og de 120 kinesere som deltok i dagens åtte timer lange fakkelstafett i Hongkong.

For å sikre at arrangementet kunne avholdes uten avbrudd og forstyrrelser, ble sentrumsgater stengt og tilskuerne holdt på avstand. 16 kinesiske fakkelvakter samt politi på motorsykkel holdt kort avstand til fakkelbærerne på sin paradetur gjennom byen. Tilsammen 3000 politifolk skal ha vært satt inn under dagens arrangement.

Til tross for relativt dårlig vær hadde titusener samlet seg langs stafettruten for å sikre seg et glimt av den historiske begivenheten. Og enda flere hadde samlet seg i Hongkongs sentrale finansdistrikt, Wan Chi, for å overvære innspurten.

Det ble ikke så mye av de anti-kinesiske demonstrasjonene som forventet. Men tidligere på dagen ble en håndfull studenter og aktivister tatt inn av politiet for å ha demonstrert under arrangementet. De ble senere løslatt. På et tidspunkt oppsto det også en konfrontasjon mellom dem som feiret stafetten og en gruppe på rundt 100 demokratiforkjempere.

Optimistiske tilskuere håper å få et glimt av fakkelbæreren i innspurten av fredagens fakkelstafett i Hong Kong.Optimistiske tilskuere håper å få et glimt av fakkelbæreren i innspurten av fredagens fakkelstafett i Hong Kong.

Svært mange tilskuere var kledt i rødt for å vise sin støtte til Kina og olympiaden. Mange av dem som deltok i feiringen kom fra andre deler av landet, hvor den politiske friheten er atskillig mer begrenset enn i Hongkong.

- Vi kom hit for å feire at Kina for første gang får arrangere de olympiske lekene. Og fordi mange i Vesten ikke tror at vi klarer å avholde et slikt arrangement, fortalte familien Si Tu da ABC Nyheter snakket med dem under innspurten av fakkelstafetten.

De har reist fem timer fra fastlandskina til Hongkong for å vise sin støtte til lekene.

- Vi er sikre på at olympiaden i Beijing blir en stor suksess, og håper at den avholdes uten problemer.

Studentene Li og Sun fra Beijing hadde også møtt opp for å følge OL-fakkelens første dag på kinesisk jord.

Mange kinesere ønsker å holde politikk unna de olympiske lekene.Mange kinesere ønsker å holde politikk unna de olympiske lekene.

- Vi er her i dag for å vise vår støtte til olympiaden og har store forventninger om et flott arrangement, fortalte de. De ga uttrykk for at de håpet at folk vil tone ned den politiske siden av olympiaden og kritikken arrangørlandet Kina har møtt i forkant av lekene.

- Politikk og sport bør holdes fra hverandre. Vi ønsker bare at lekene skal bli gode og at utøvere fra hele verden kan samles i Kina for å bli venner og ha det gøy.

Dagen i dag var regnet som den siste dagen med mulighet for store protestaksjoner.

Etter Hongkong går ferden mot hovedstaden Beijing.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus