Meny

Islamister truer vestlige

Aden Hashi Farah Ayrow ble drept i et amerikansk flyangrep torsdag morgen. Foto: INTELCENTER

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Situasjonen i Mogadishu er spent etter attentat mot islamisten Aden Ayrow. Islamistene truer med vold mot vestlige i Somalia.

(ABC Nyheter/Mogadishu): Aden Hashi Farah Ayrow var en av lederne i Al-Shabab, den militante grupperingen som tidligere i år ble listet som en terrororganisasjon av amerikanske myndigheter for to måneder siden. Organisasjonen er identisk med den som tre somaliske menn ble arrestert av PST for å ha overført penger til.

Angrepet på huset til Ayrow tok livet av minst ti personer i byen Dhusa Mareb, som ligger cirka 250 kilometer fra hovedstaden Mogadishu. Ayrow overlevde et annet angrep mot seg i 2007, og har hele tiden vært et yndet mål for amerikanske myndigheter. Islamisten var blant annet mistenkt for å være involvert i drapene på minst ti utlendinger, deriblant den britiske journalisten Kate Peyton fra BBC.

Ayrow, som kommer fra Ayr-klanen, som er en underklan til Hawiyye-klanen i Somalia trente sammen med Al-Qaida i Afghanistan før 11. september 2001. Han ble sett på som en av Al-Qaidas viktigste menn i Øst-Afrika. Som protesjeen til den kjente islamisten Sheikh Hassan Dahir Aweys – som også er ettersøkt av USA – ble Ayrow kjent som en av de militære lederne under Unionen av islamske domstoler i Mogadishu og områdene sør i landet. Ayrow jobbet som livvakt for Al-Qaida utsendinger på midten av 90-tallet, og tok mye lærdom fra dette arbeidet.

Mogadishu virker spent etter angrepet, med mange grupper som vil ha hevn. Talsmannen for al-Shabab, Mukhtar Robow holdt en pressekonferanse på telefon til lokale radiostasjoner torsdag morgen. Der lovde han «Hevnangrep mot alle vantro og deres medløpere». Dette blir tolket som en trussel mot alle utlendinger i Somalia, inkludert hjelpeorganisasjoner, Den afrikanske unionen eller etiopiske styrker.

Bare timer etter angrepet postet al-Shabab en melding på dødsfallet. «Fly fra Allahs fiender har ført til martyrdommen til den store frihetskjemperen og lederen Aden Ayrow, samt Sheikh Muhiyuddin Mohammed Omar». Mohammed Omar var tidligere helseminister i Somalia. Ifølge meldingen vil det legges ut en full biografi over Ayrow senere.

Nettstedet gjør det også klart at man som hevn vil doble antallet handlinger i sin jihad mot vestlige krefter.

Angrepet mot Ayrow er det sjette USA har utført så langt siden begynnelsen av 2007, og 51 personer har så langt blitt drept i slike angrep. Det skal gjennomføres en større konferanse for å få fred i Somalia i Djibouti 10. mai, men der er ikke al-Shabab invitert, og man kan forestille seg at de nå er ute etter hevn. Hva konsekvensen blir vet man ikke.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus