Meny

DDR for en dag

Ramberg har tidligere skapt debatt med sin ZWEIFEL-installasjon på Palast der Republikk. Nå er det den røde tribunen i Karl-Marx-Allee som vekker oppsikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag satte Lars Ramberg Øst-Berlin på hodet med sin DDR-versjon av 1. mai.

En knallrød tribune dekorert med røde ballonger trakk oppmerksomheten til forbipasserende i Karl-Marx-Allee i dag. Kommunistiske paroler og marsjmusikk ble nok en gang spredd utover den tidligere paradegata i Øst-Berlin. Vi er tilbake til 1.mai-feiringen før murens fall, bare hordene av mennesker og regjeringssjef Erich Honecker mangler.

- 1. mai ligger i ruiner. Tribunen er et monument over en tid som ikke eksisterer lenger, sier Lars Ramberg da ABC Nyheter møter den berlinbaserte kunstneren foran installasjonen.

Kampånden er borte

Sammen med den tyske koreografen Christina Ciuphe har Ramberg laget kunstverket som skal stå på Karl Marx-Allee i ti timer, før det blir demontert og tatt vekk igjen. De har vekket DDR-spøkelset for en dag.

- Tre millioner mennesker marsjerte ned denne gaten i DDR. Men det er allerede en hel generasjon som er vokst opp etter murens fall og som ikke har opplevd denne typen 1.mai-feiring. Kampånden eksisterer ikke lenger. Så hva er da 1.mai?, spør Ramberg, mens han knipser bilder av sitt eget kunstverk.

Ciuphe og Ramberg brukte ett år på å planlegge aksjonen, de gravde i gamle arkiver og snakket med mennesker som bodde, og fremdeles bor, i boligblokkene på Karl Marx-Allee og som opplevde 1. mai-feiringen fra sine egne balkonger.

Sterke følelser

Men det er ikke alle som liker å bli påminnet fortiden. En eldre dame med puddelen på armen kommer løpende ned fra leiligheten sin i sinne.

- Er det noen som kan fortelle meg hva dette tøyset er? Hva kommer de til å tro om oss i Vest-Tyskland nå?, freser hun og legger til at hun har tilkalt politiet.

Men det er ikke mye politiet kan gjøre. Kunstnerne har alle tillatelser i orden og naboene må pent holde ut påminnelsene om DDR for en dag. Installasjonen har fått navnet «Nochmal», som betyr «atter en gang». Og de røde ballongene som svaier i 1. mai-vinden har navnet på kunstverket trykket på seg.

Susanne og Kristin bor i blokka rett bak tribunen og de er stolte over å ha en rød ballongbukett festet til balkongen sin.

- Kunstinstallasjonen minner om DDR-tiden. Vi syns det er interessant at man gjenskaper historien på denne måten, sier de to damene, som selv kom til Berlin etter murens fall.

Historien fjernes

Andre forbipasserende stopper undrende opp og lurer på når forestillingen skal begynne. Men den norsk-tyske kunstnerduoen må skuffe de som forventer et show.

- Vi er arkitektene som gjenskaper det som har blitt den usynlige delen av historien. Men det er folket selv som bestemmer hva de skal bruke tribunen til i dag. Det blir spennende å se hva som utvikler seg i løpet av de ti timene installasjonen skal stå her, sier Ramberg.

Ramberg har bodd i den tyske hovedstaden i ti år og er opptatt av hvordan berlinerne omgås byens historie. I 2005 skapte den norske kunstneren debatt med kunstinstallasjonen ZWEIFEL på Palast der Republik.

- Det som er så spennende med Berlin er alle restene av de tunge historiske symbolene. Men litt etter litt fjernes disse. Palast der Republik har allerede blitt revet og nå skal flyplassen Tempelhof også stenges. Byen poleres, men er det noen som reflekterer over hva det har å si?, undrer Ramberg og legger til at han vil skape en aktiv tvil med kunsten sin.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus