Meny

Stoltenberg med tiltak mot sosial dumping

 Jens Stoltenberg (AP) gjorde forsvar for arbeidstakeres rettigheter og kamp mot undergraving av lønns- og arbeidsvilkår til sin hovedsak i sin 1. mai tale. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil skjerpe kampen mot sosial dumping. Regjeringen innfører obligatorisk registrering for vikarbyråer som henter inn utenlandsk arbeidskraft til Norge.

Under sin 1. mai-tale i Stavanger, der det lokale partiet fyller 100 år i 2008, gjorde Stoltenberg forsvar for arbeidstakeres rettigheter og kamp mot undergraving av lønns- og arbeidsvilkår til sin hovedsak.

– Det er det samme om arbeidstakerne kommer fra Rogaland eller Romania, de skal ha de samme vilkårene og den samme beskyttelsen så lenge de jobber i Norge. Hvis det utvikler seg et B-lag på arbeidsmarkedet, vil det undergrave situasjonen for begge grupper, både de norske og utenlandske, sa Stoltenberg til de rundt 1.500 frammøtte.

Maiværet var ikke direkte innbydende, med tunge skyer og regn i luften. Men toget var lengre enn på mange år og strakte seg nesten rundt hele Breiavatnet, kanskje fordi det var første gang i historien at en statsminister skulle tale i Stavanger på arbeidernes festdag.

Registrering

Regjeringen har tidligere styrket Arbeidstilsynet, nå følger den opp med en obligatorisk melde- og registreringsordning for vikarbyråer.

– Mange av de utenlandske arbeidstakerne kommer til landet gjennom disse byråene, og det er her mye av dumpingen foregår. Nå skal disse byråene ha en stedlig representant i Norge som kan holdes ansvarlig, og de skal ha tilgang til et minimum av kapital for å gjøre opp for seg, hvis arbeiderne de formidler blir underbetalt, sa statsministeren.

Han påpekte at det den siste tiden har vært en ukontrollert vekst i useriøse vikarbyråer. Dette er også en kampsak for LO som mener at disse byråene er en av de viktigste drivkreftene bak den systematiske underbetalingen av østeuropeiske arbeidstakere i mange bransjer.

Stoltenberg brakte også dette temaet inn den lange valgkampen som er vel i gang forut for stortingsvalget i september neste år.

– Ikke overraskende ser vi at høyrepartiene vil svekke arbeidstakernes rettigheter. Vi så det under Bondevik-II-regjeringen, og vi vil se det igjen hvis høyresiden kommer til makten, advarte han.

Forvirring

Stoltenberg synes den borgerlige leir i norsk politikk stadig er preget av forvirring. Verken landsmøtene til Venstre eller Høyre har skapt noen avklaring om hva slags regjeringsalternativ opposisjonen klarer å meisle ut.

– Det er helt umulig å si hva som kommer ut av dette. Det jeg derimot kan si, er at jeg vil være sterkt uenig med alt det Høyre og Frp blir enige om. Da blir det nye milliarder i skattelette på bekostning av fellesskapet, privatisering og undergraving av den offentlige skolen og mindre hjelp til verdens fattigste, sa statsministeren.

Budskapet til velgerne er klart nok: Jo sterkere de blir, desto større er faren for at høyresiden kan snu politikken. Og det blir en politikk som er stikk i strid med de verdiene Ap og LO feirer 1. mai, sa en sterk engasjert statsminister.

Han gjorde imidlertid et skille mellom sentrumspartiene KrF og Venstre på den ene siden, og Høyre og Frp på ytterste høyre.

– Det imponerende ved vår regjering er ikke at vi overfører milliarder til kommunene og andre tiltak til beste for fellesskapet, men at vi fant en måte å håndtere uenighet på. Når har de andre forsøkt å bygge noe i tre år, men produktet er nokså uferdig, for å si det slik. Men vi skal og må ikke undervurdere dem! I 2005 vant vi en seier for et veivalg, og en ny retning. Vi kan vinne igjen i 2009, ljomet det i høyttaleranlegget i Byparken bak Domkirken i Stavanger.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus