Forsvarssjefen imponert over nye feltsykehus

Forsvarssjefen er imponert over det nye feltsykehuset. (Foto: Scanpix)
Forsvarssjefen er imponert over det nye feltsykehuset. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarets nye feltsykehus skal være operative på 20 minutter og har 50 sengeplasser. Imponerende, mener forsvarssjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens det gamle systemet bare besto av telt er det nå 26 konteinere som kan settes sammen til et moderne sykehus. Ved ekstra stort behov kan også telt brukes, og samlet gir det 50 sengeplasser.

Det første av de to nye systemene ble overlevert onsdag, mens nummer to kommer i august, og forsvarssjefen er sikker på at norske soldater i utlandet får den beste løsningen som er på markedet.

– Dette har alt å si for sikkerheten for norske styrker. Dette systemet kan gi livreddende stabilisering som gjør at skadde soldater overlever den kritiske fasen, sa Diesen til NTB etter å ha blitt vist rundt i feltsykehuset under overrekkelsen på Sessvollmoen onsdag.

Fullverdig sykehus

Feltsykehuset som Forsvaret allerede har skal også oppdateres til ny standard, slik at det totalt er tre feltsykehus tilgjengelige. Disse skal brukes i et rotasjonssystem der ett er ute i felten, ett er hjemme til vedlikehold og ett brukes til trening og opplæring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og alle involverte lover at det er snakk om det ypperste på markedet, og at de 26 konteinerne til sammen utgjør et sykehus som på den kritiske kirurgiske delen er minst like godt som et fullverdig norsk sykehus.

– Det er rett og slett veldig imponerende, og inneholder alt det nødvendige for å behandle skadde soldater, sier Den norske legeforeningens generalsekretær Terje Vigen til NTB.

Modulbasert

Sykehuset er modulbasert, og kan fraktes ved hjelp av fly, skip, lastebil eller tog. Forsvaret anslår at man trenger rundt ti flyginger for å frakte hele sykehuset fra ett sted til et annet.

Sverre Diesen har ved flere anledninger besøkt det gamle systemet, som har vært utplassert i Afghanistan, og sier at det ikke kan måle seg med det som nå er klart til å brukes.

– Ingen sykehus i Norge har mer moderne utstyr enn dette, og det kan tilpasses alle situasjoner. Det kan også brukes av nasjonale sykehus, ved en naturkatastrofe eller i en annen krisesituasjon, sier brigader Dag Hjelle, nestkommanderende i Forsvarets sanitet.

De tre systemene koster i alt 326 millioner kroner.

– Men dette er god valuta for pengene, sier forsvarssjef Sverre Diesen til NTB.