Meny

Døde etter å ha blitt nektet innreise i Israel

Illustrasjonsfot: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kreftsyk palestinsk seksbarnsfar døde onsdag på et sykehus i Gaza by, etter å ha blitt nektet innreise i Israel der han skulle få behandling.

Muhammad el-Harani hadde kreft i hjernen og skulle gjennomgå en operasjon og kjemoterapi ved Ichilov-sykehuset i Tel Aviv, men ble nektet innreise, skriver Ynet, nettsiden til Israels største avis Yedioth Ahronoth.

Den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet hevdet at den dødssyke palestineren utgjorde en sikkerhetstrussel og ville derfor ikke slippe ham inn i landet.

Illustrasjonsfoto fra Gaza. Foto ScanpixIllustrasjonsfoto fra Gaza. Foto Scanpix

Legene ved Shifa-sykehuset i Gaza by advarte mot følgene, og fikk støtte fra israelske kolleger.

Ble advart

Menneskerettsorganisasjonen Leger for menneskerettigheter (PHR) i Israel engasjerte seg sterkt i saken, og ba for tre uker siden en av Israel ledende kreftleger gi en faglig vurdering av palestinerens tilstand.

Dr. Elsalam Abria ved Rambam-sykehuset i Haifa konkluderte med at seksbarnsfaren ville dø i løpet av få uker dersom han ikke fikk den nødvendige behandling i Israel.

Frykter for flere

– Shin Bet fører en svært skadelig politikk overfor kreftpasienter. Vi er dypt bekymret for skjebnen til ytterligere tolv pasienter, som har søkt om innreise i Israel for å få behandling, forteller Ran Yaron i PHR.

Fem palestinske kreftpasienter døde på Gazastripen i mars, mens de ventet på innreisetillatelse til Israel.

Mange ofre

29 pasienter mistet livet fordi de ble nektet innreise i siste halvår av 2007, opplyste palestinske helsemyndigheter.

Sykehusene på Gazastripen mangler fortsatt medisiner, utstyr og kvalifisert personell, og Israel har høstet massiv internasjonal kritikk for det mange mener er kollektiv avstraffelse av sivilbefolkningen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus