Meny

- Norge for slappe mot PKK

Utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Ali Babacan signerer avtaler som sikrer samarbeid mellom Norge og Tyrkia på mange fronter (foto: Hans Henrik Torgersen, ABC Nyheter)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkiske medier og myndigheter føler Norge gjør for lite for å avsløre organisasjoner som finansierer PKK.

(ABC Nyheter/Ankara) : Utenriksminister Jonas Gahr Støre ankom tirsdag kveld Ankara. Samme dag publiserte avisen Radikal et intervju med Støre der de gjentatte ganger stiller spørsmål ved Norges holdning til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK).

I Tyrkia regnes ikke PKK som et politisk parti, men kun som en terrororganisasjon.

Organisasjonen står også på EUs liste over kjente terrororganisasjoner. Det er en liste som Norge tidligere anerkjente, men i dag er det FNs liste som er gjeldende for Norge.

I den tyrkiske avisartikkelen blir det nærmest fremstilt som om Norge støtter PKK, noe Jonas Gahr Støre tar sterk avstand fra.

Onsdag møtte Støre utenriksminister Ali Babacan. Etter at de to signerte en avtale som forsikrer at Norge og Tyrkia skal ha et nærmere samarbeid på alle fronter i framtiden, ble det tid til å spørre om forholdet mellom Norge og Tyrkia på PKK-spørsmålet.

- Du vet at Tyrkia mener at PKK utelukkende er en terrororganisasjon, som har drept tusenvis av innbyggere over en årrekke. Vi mener PKK har kontakt med en rekke kurdiske organisasjoner, og venneforeninger i hele Europa, som benytter de lover og regler som gjelder i Europa til å samle inn penger og bedrive propaganda for PKK, svarer utenriksminister Babacan på spørsmål fra ABC Nyheter.

- Samtidig som vi er veldig for de reglene som beskytter både fri rett til organisasjon, og ytringsfrihet, så mener vi at fred er det alle viktigste, det å sørge for sikkerheten til vårt folk. Hvis frihetene som samfunnet har, beskytter terroristene må man forandre det. Spesielt i det siste har vi sett at slike organisasjoner sender penger til PKK, mener den tyrkiske utenriksministeren

Den norske utenriksministeren var kjapt ute med en replikk.

- Ingen kan være myke mot terrorister, og ingen terrororganisasjoner vil få operere fra Norge, uten at det norske politiet forfølger dem, sa Støre foran den tyrkiske pressen.

Til ABC Nyheter sier utenriksministeren at ingenting kan frata legitime kurdiske sosiale grupper å organisere seg.

- Kurdiske kultur- og velferdsorganisasjoner er det mange av i Norge. Og så lenge de er bare det, så er norsk lov helt klart på at det kan man gjøre. Jeg tror ikke Tyrkia har noe problem med å forstå det.

Før møtet med utenriksministeren, besøkte Støre mausoleet til ære for Atatürk. Der la han ned en krans (se bildet under), før han fikk en lengre omvisning på museet til ære for grunnleggeren av den tyrkiske republikken som døde like før utbruddet av Den andre verdenskrig.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus