- Vil savne Hagen

- Vil savne Hagen
- Vil savne Hagen

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik tror Carl I. Hagens avgang blir et savn i norsk politikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Så sentralt som Carl. I Hagen har stått i norsk politikk i så mange år blir det selvsagt et savn at han går ut. Han har både greid å sette mange politiske saker på dagsordenen, og han har greid å bygge opp et parti nesten fra grunnen av til å bli stort, sier Bondevik til ABC Nyheter.

Onsdag ble det kjent at Carl I. Hagen ikke vil stille til gjenvalg som stortingsrepresentant neste år.

Les også: Omstridt partibygger

- Ikke personlig

Tonen mellom de to tidligere partilederne har tidvis vært noe mindre forsonende. Bondevik saboterte Hagens mulighet til å bli stortingspresident i 2001. I 2005 sa Hagen takk for sist, og uttalte i forkant av valget at det ikke ville bli noen borgerlig regjering uten Frp, og at han ikke ønsket Bondevik som statsminister.

- Sett fra min side har det aldri vært noe personlig, men skyldtes at jeg mener Krfs og Frps ideologi og politikk står langt fra hverandre. Krf legger stor vekt på blant annet internasjonal solidaritet og utvikling, der Frp står for noe helt annet. Derfor har jeg ikke funnet det naturlig at disse to partiene skulle knyttes så tett som i en regjering. Det vet jeg Hagen har mislikt, sier Bondevik.

Samarbeid

Han understreker likevel at de to partiene har samarbeidet om mye.

- Og når vi først gjorde en deal, var Hagen alltid til å stole på, og holdt alltid sitt ord.

- Hva synes du er det mest negative ved politikken Hagen har ført?
- Jeg synes den politiske agendaen til Frp ikke har vært nok preget av internasjonal solidaritet, men mer av hva ulike grupper kan få av nye økonomiske goder - hos oss. Det er det mange kaller populisme, og det er der jeg mener motsetningen mellom våre partier har vært størst, sier Bondevik.

Hagen og Bondevik satt begge på Stortinget fra 70-tallet. Bondevik gikk ut av rikspolitikken etter valget i 2005, og har ledet Oslosenteret for fred og menneskerettigheter siden 2006.

- Mangfoldig

- Hagens effekt på norsk politikk har vært mangfoldig, sier tidligere statsminister Kåre Willoch til ABC Nyheter.

- Han har ikke mindre enn tre ganger spilt en rolle for å gi Arbeiderpartiet regjeringsmakt. Det førte til en sterk økning i skatter, avgifter og offentlige inngrep - stikk i strid med Frps erklærte mål.

Som det siste av de tre tilfellene nevner Willoch nettopp tilfellet i 2005 da Hagen svekket tillitten til en borgerlig regjering.

- Slik kunne de rødgrønne komme til makten, sier han.

- Jeg har opplevd Hagen som politisk sterkt skiftende, og har alltid hatt inntrykk av at han har inntatt det standpunkt som er populært i øyeblikket.

Les også: Carl I. Hagen trekker seg

Personvernpolicy