30 år for Frp

Carl I. Hagen offentliggjorde onsdag at han trekker seg fra rikspolitikken og ikke stiller til valg ved neste stortingsvalg.  Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.
Carl I. Hagen offentliggjorde onsdag at han trekker seg fra rikspolitikken og ikke stiller til valg ved neste stortingsvalg. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 30 år i Frps tjeneste gjorde Carl I. Hagen det onsdag kjent at han ikke stiller til gjenvalg på Stortinget neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter/Stortinget:) - Nå vil jeg få mer tid til familien og ha det litt mer rolig, sier Hagen til fremmøtt presse i Stortingets vandrehall onsdag.

Hagen var formann i Fremskrittspartiet fra 1978 til 2006, og har sittet over 30 år på Stortinget. Han er stortingsrepresentant for Oslo, og Stortingets visepresident.

- Jeg blir 65 neste år, og det er pensjonsalderen for stortingsrepresentanter. Det er noe av bakgrunnen for at jeg går av, men jeg må også innrømmet at det har vært vanskeligere å være tilskuer enn jeg hadde trodd før jeg gikk av som Frp-formann.

Les også: Omstridt partibygger

Hagen ønsket onsdag ikke å spekulere i om han vil få en post i en eventuell borgerlig regjering etter valget neste år.

- Det er Siv Jensen den som suverent avgjør, sier han.

Jensen tok over formannvervet da Hagen trakk seg som partileder i 2006.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mitt råd til Jensen er å fortsette som hun stevner, men fremdeles være fleksibel.

Hagen er stolt av sin rolle som partibygger.

- Min største politiske seier er at partiet holdt seg etter at jeg trakk meg tilbake, i motsetning til hva mange spådde, sier han.

- Ikke overraskende

- Dette er ikke overraskende. Det har vært en nedtrapping over noe tid. Hagen vil bli stående som en ruvende partibygger, og han har betydd mye for styrkingen av Stortinget som institusjon, sier Krfs leder Dagfinn Høybråten til ABC Nyheter.

- Det er velkjent at vi er dundrende uenige om bioteknologi, kampen for de fattige og miljøvern. Samtidig har vi også stått sammen om mange saker. Den viktigste er kontantstøtteordningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge NTB vil Hagen drive konsulentvirksomhet på deltid i samarbeid med kona Eli etter at han trekker seg tilbake.

- Hagen har nok påvirket norsk politikk i ganske stor grad. Han fikk god drahjelp av USAs tidligere president Ronald Reagan og den britiske statsministeren Margaret Thatcher med høyrebølgen på 70- og 80-tallet, sier valgforsker Frank Aarebrot til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liberalisme

- Grunnpilarene i Hagens politikk har vært liberalisme og mer privatisering, generell systemkritikk og innvandringsmotstand. Systemkritikken lå der allerede i Anders Langes parti [som Frp het før, journ. anm.], mens Hagen innførte liberalismen i partiet. Innvandringsmotstanden kom til etter hvert.

- Å alle disse områdene har norsk politikk blitt drevet i retning av Frps standpunkter, så man har helt klart sett spor av Frps innflytelse. Men nøyaktig hvor mye som skyldes deres politikk og hvor mye som skyldes Reagan og Thatcher kan man diskutere, sier Aarebrot.

Som partileder bygget Hagen det som i dag er Norges nest største parti. Det er ingen norske partiledere som har sittet lenger enn ham. Hagen ble valgt inn som 1. vararepresentant for Anders Langes Parti i 1973, og ble fast representant i oktober 1974 etter Anders Langes død.