- Våre journalister har frihet

<p> Jonas Gahr Støre ble intervjuet av tv-stasjonen Norge selv har vært med å  støtte. (Foto: Hans Henrik Torgersen)</p>
Jonas Gahr Støre ble intervjuet av tv-stasjonen Norge selv har vært med å støtte. (Foto: Hans Henrik Torgersen)

Sjefen for uavhengig tv-stasjon mener journalistene i Aserbajdsjan har gode vilkår. Likevel sitter flere i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter/Baku): Utenriksminister Jonas Gahr Støres besøk til Aserbajdsjan ble hastig. Så hastig at det ikke ble tid til å snakke med journalistene som Norge betaler for å trene ved tv-stasjonen Public Television and Radio Broadcasting Company.

- Selv om det ikke ble tid til å snakke med journalistene selv, så fikk jeg besøke en uavhengig tv-stasjon i Aserbajdsjan, og jeg fikk prate for en helt åpen mikrofon, der jeg fikk sagt hva jeg mener er utfordringene de står overfor, sier Jonas Gahr Støre til ABC Nyheter.

Norge har sammen med Tyskland og OSSE sponset opptreningen av journalistene ved tv-stasjonen i regi av BBC. Norges andel av investeringen er på 163.000 euro, eller knappe 1,3 millioner kroner.

Forholdene til journalistenes situasjon ble et hett tema under tirsdagens møter med myndigheter og andre i Aserbajdsjan.

- Arbeidsforholdene til journalistene er uforutsigbare, og det er utilfredsstillende. Når høyt profilerte journalister sitter i fengsel, så er det en klar advarsel om hvordan ting foregår i landet, sier Støre.

Generaldirektøren for tv-stasjonen Støre besøkte var ikke like klar på de dårlige arbeidsforholdene.

- Generelt har vi mye frihet her, vi er et helt uavhengig selskap, og slik vi jobber blir det ofte at regjeringen påstår vi støtter opposisjonen, og omvendt, svarte Ismayil Omarov på spørsmål fra den norske statsråden.

Før besøket på tv-stasjonen hadde Støre allerede tatt opp situasjonen for pressen i oljestaten flere ganger. Blant annet i møte med utenriksminister Elmar Mammadyrov, tok Støre opp problematikken.

- De hevder jo at journalistene sitter fengslet på lovlig grunnlag, men jeg kommuniserte ganske klart at det å sitte i Europarådet, og samtidig ha journalister i sine fengsler ikke tar seg ut, sier Støre.

Mammadyrov på sin side benektet at han kunne gjøre noe for journalistenes situasjon.

- Hva kan jeg gjøre, hva kan du gjøre med det. Det er domstolen som har tatt disse avgjørelsene, ikke jeg. Jeg kan bare respektere denne situasjonen, sa Mammadyrov på spørsmål fra norske journalister.

Personvernpolicy