108 år, rik, men fattig

Foto: Scanpix.
Foto: Scanpix. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mary McCarthy (108) bor på Cuba. Hun har masse penger på bok, men midlene hennes har vært frosset i en bank i Boston siden USA innførte sanksjoner mot Cuba i 1959.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanadiske Mary McCarthy bor i den sammen villaen hun og hennes mann, en millionær, flyttet inn i for 62 år siden i det som den gang var et fasjonabelt område i Havana, melder Reuters.

Søndag feiret hun 108-årsdagen sin sammen med venner og diplomater.

Den lille formuen hun arvet da hun ble enke i 1951 har vært frosset på en konto i Boston siden USA innførte økonomiske sanksjoner mot Cuba etter Fidel Castros venstrerevolusjon i 1959.

Dette skyldes at McCarthy bodde på Cuba og ikke forlot landet sammen med sine velstående kubanske naboer, som flyktet til Miami da Castro nasjonaliserte forretninger og begynte å styre øynasjonen i Kariben i retning sovjetisk kommunisme.

Den kubanske regjeringen konfiskerte hennes eiendommer og hennes manns lærfabrikk, verdier taksert til omkring fire millioner dollar. Hun ble sittende igjen med kun villaen, der hun i dag lever i tilnærmet fattigdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for det amerikanske interessekontoret på Cuba, Michael Parmly, var søndag til stede for å ønske Mary en gledelig bursdag.

- Jeg er glad for å være blant så mange venner og gode mennesker, sa McCarthy.

Den kanadiske Nato-ambassadøren Jean Pierre Juneau og hans kone var også på besøk.

McCarthy, som ble født i Newfoundland i 1900, møtte den spanskfødte forretningsmannen Pedro Gomez Cueto ved operahuset i Boston. Hun var da 24. Sammen flyttet de til Havana, en by i sterk vekst takket være rikdommen til sukkerbaronene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gomez Cueto skapte sin formue ved å produsere sko for soldater ved sin fabrikk i Havana under andre verdenskrig. Som medlem av fiffen i det kubanske samfunnet var McCarthy med på å danne Havanas filharmoniske orkester, spille golf, bidra til veldedighet og danse på festene ved Havana Yacht-klubb, et sted hun knapt kan huske i disse dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Castro og hans gerilja tok makten i 1959 besøkte den kanadiske enken sine rike venner i Miami. Hun ble midlertidig innlosjert hos dem, i påvente av å kunne vende tilbake til Havana straks USA kastet Castro.

Hun bestemte seg likevel for å dra hjem til Cuba og vente. Fire tiår senere er hun like pengelens som Cubas statlig drevne økonomi. Raul Castro erstattet nylig sin bror Fidel som leder av den kubanske nasjonen.