Willie Nelson fyller 75

Hel Nelson

Hel Nelson
Hel Nelson

I morgen, onsdag, runder Willie Nelson 75 år. Det lar ikke Tom Skjeklesæther gå helt upåaktet hen i ukas Full av Fuzz.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han kalles Amerikas Stemme. Men han er også kjent som Den Rødhårede Fremmede. Sammen med Waylon Jennings er han anerkjent som den som skapte begrepet Outlaw Country. Han har vært en Highwayman sammen med Johnny Cash, Kris Kristofferson og Jennings, han har spilt i 22 filmer og i fjor fikk han en egen iskrem oppkalt etter seg.

Det siste er bare toppen av iskremfjellet i Willie Hugh Nelsons straks 75 år lange liv. Når Willie i morgen, onsdag 30. april, runder år, vil gratulantene stå i kø, en svært lang kø. Av de som helt sikkert kommer til å høre av seg, er et par tidligere amerikanske presidenter, Bill Clinton og Jimmy Carter. Sistnevnte inviterte Willie med seg til Oslo, som sin personlige gjest, da han fikk overrakt Nobels Fredspris i 2002. Willie spilte selvfølgelig «Georgia On My Mind» for peanøttfarmeren fra Plains, Georgia.

Omfattende biografi

Denne måneden kommer det en murstein av en ny biografi om Willie. Texas-journalisten Jo Nick Patoski har kalt boken sin «Willie Nelson: An Epic Life». Bokutgivelsen skjer i tandem med den firedoble CD-boksen «Willie Nelson: One Hell Of A Ride», inneholdende 100 sanger som dekker perioden 1954-2008.

Blir 75 i morgen (klikk på bildet for større versjon)Blir 75 i morgen (klikk på bildet for større versjon)

Patoski tar oss med tilbake til Forth Worth, Texas, der Willie ble født og til vesentlig mindre Abott, Texas, der han vokste opp. Han vil vektlegge at Willie er sønn av ekteparet Myrtle og Ira D. Nelson. Ira var mekaniker og innehaver av en biljardsalong. Men det var besteforeldrene som skaffet Willie et gitarkurs på postordre da han var seks år gammel. Søsteren Bobbie, som er to år eldre, fikk et tilsvarende kurs for piano. Bobbie har spilt med Willie siden og kommer til Norge som en del av Willies Family Band.

Da Willie gikk på videregående begynte han å jobbe som DJ på lokale radiostasjoner, en erfaring som kanskje var nyttig når han begynte å skrive sine egne sanger. Etter hvert utvidet han virksomheten sin til også å synge på lokale honky tonk-barer. I 1956 bestemte han seg for å satse på musikerkarriere for alvor, han flyttet til Vancouver, Washington og spilte inn sin første singel, «Lumberjack», skrevet av den blinde texaneren Leon Payne, som også har skrevet «Lost Higway», duetten med Kurt Nilsen, som du ikke kan unngå å høre på norsk radio om dagen.

Willie hadde giftet seg allerede i 1952, og han var far til en stadig ekspanderende familie. Willie fikk tre barn med sin første kone, i dag er han gift for fjerde gang og han har seks gjenlevende barn. Sønnen Billy døde i 1991.

Dårlig økonomi

Selv om den første singelen solgte brukbart, var det ikke nok til å etablere en karriere. Dårlig økonomi tvang ham til å selge sangene han skrev, legenden vil ha det til at han overdro rettighetene til «Family Bible» for skarve 50 dollar. Den sangen alene har siden innbrakt mange millioner dollar.

På tampen av 50-tallet flyttet Willie til Tennessee, der countrymusikkhovedstaden Nashville ligger. Innledningsvis lyktes han ikke å skaffe seg en platekontrakt, men Music City kunne by på andre muligheter for en kreativ kar med sans for gode melodier og økonomisk poesi. Etter at Texas-countrystjernen Ray Price gjorde en versjon av Willies sang «Night Life», løsnet det for Willie som låtskriver. «Night Life» skal for øvrig være tidenes mest innspilte countrysang, og ble også i sin tid tolket av Charles Manson, kultlederen som fortsatt sitter inne for drapene på skuespillerinnen Sharon Tate og vennene hennes på slutten av 60-tallet. (Det er mulig at Manson la noe annet enn Willie i setningene «...the night life ain't no good life, but its´s my life...»).

For å spe på inntektene fra sangene sine ble Willie med som bassist i Ray Prices band, Cherokee Cowboys. Men i rask rekkefølge traff følgende artister blink med Willies sanger; Billy Walker («Funny How Time Slips Away»), Faron Young («Hello Walls»), Roy Orbison («Pretty Paper») og, selvfølgelig aller mest kjent; Patsy Cline, som med sin tolkning av «Crazy» etset fast både sitt eget og Willies navn i populærmusikkhistorien for alltid.

Ville slutte som artist

Fremgangene på låtskriverfeltet førte også til at Willie fikk sin første store platekontrakt, med Liberty Records, i 1961. Men selv om Willie fortsatte å skrive fantastiske sanger, så var ikke countryradioene klare for stemmen hans. I 1965 byttet han selskap til RCA og ble også medlem av «Grand Ole Opry», radioshowet som fortsatt sendes fra Nashville hver helg. Han hadde noen mindre fremganger, men bestemte seg for å slutte som artist. Etter at huset hans brant ned ga han opp Nashville og flyttet til Austin, Texas.

Med sine umiskjennelige trekk (klikk på bildet for større versjon)Med sine umiskjennelige trekk (klikk på bildet for større versjon)

Da han dukket opp i universitetsbyen og delstatshovedstaden oppdaget han at byen var stinn av hippier, musikere og fans, som når de hadde fått i seg den rette miksen av Lone Star øl og mariuana, klappet like mye for Willies countrysanger, som for blues og psykedelisk rock. Willies popularitet steg måned for måned, etter hvert som han inkorporerte rock, jazz, western swing og folk i repertoiret til sitt stadig større ensemble. Flere av musikerne som ble med på denne tiden er fortsatt med, en av dem er munnspilleren Mickey Raphael.

Legenden om hvordan han ble med er typisk for alle historiene som omgir Willie. Raphael hadde blitt grepet av Willies musikk og auraen han utstråler, etter å ha vært med på en tilfeldig jam. Han begynte å følge etter Willie på spillinger i Texas og til slutt spurte Willie en av assistentene sine om hvor mye han fikk betalt. Assistenten svarte: «Vi betaler ham ikke noe». Da repliserte Willie: «OK. Hyr ham og doble lønna hans». Raphael selv sier at han aldri har blitt offisielt ansatt, men at han heller aldri har blitt bedt om å stikke av!

I 1973 og -74 laget Willie to kritikerroste plater for Atlantic Records (se ukas Blues Groove-spalte), den andre, «Phases And Stages», et konseptalbum inspirert av skilsmissen fra hans andre kone. En sang herfra, «Bloody Mary Morning», ble likevel en hit, uten at det påvirket albumsalget nevneverdig.

Willie hoppet over til Columbia Records, fikk full kreativ kontroll og laget albumet «Red Headed Stranger», så nedstrippet at selskapet først trodde det var en demo. Willie var sikker i sin sak, og fikk rett. Veldig rett. Med singelen «Blue Eyes Crying In The Rain» som lokomotiv tok salget av plata av. Deretter fulgte 1976-utgivelsen «Wanted! The Outlaws», sammen med Waylon Jennings, Jessi Colter (Waylons kone) og Tompall Glaser, og dermed var Willie med på countrymusikkens første platinaselger.

Ble størst til slutt

Han var, 20 år etter at han startet, countrymusikkens største stjerne, og han bestemte selv endelig både hva slags plater han laget og ikke minst hvilket image han skulle fremstå med.

Hår og skjegg grodde. Etter hvert ble det fletter og pannebånd og den gjennomhullede Martin-gitaren oppkalt etter hesten til westernhelten Roy Rogers, Trigger, som ble Willies distinkte look. Derfra har han sett fullstendig tidløs ut, han blir eldre uten å synes å eldes.

I 1978 laget han ytterligere to platinaselgende album, «Waylon And Willie», med kjempehiten «Mamas Don't Let Your Babies Grow Up To Be Cowboys» og «Stardust», der Willie bare gjorde standardlåter til store strykerarrangementer. Det er her «Georgia On My Mind» stammer fra. Både selskap og rådgivere mente at «Stardust» kunne ødelegge karrieren hans, så forskjellig var den fra Willies patenterte outlaw-country. I stedet ble den en av Willies største fremganger (denne kommer i en de luxe-trettiårsjubileumsutgave 1.juli!).

Alt har ikke alltid gått på skinner for veteranen (klikk på bildet for større versjon)Alt har ikke alltid gått på skinner for veteranen (klikk på bildet for større versjon)

I årene som har gått siden den gang, har Willie laget flere plater enn han selv har telling på. Han har spilt mellom hundre og to hundre konserter i året. Han har blitt slått konk av skattemyndighetene (til musikkbladet BEAT sa han følgende i den anledning, i 1990: «Sier du 16.7 millioner dollar fort nok, høres det ikke så mye ut!»). Han har startet Farm Aid med vennene Neil Young, Bob Dylan og John Mellencamp. Og han har stilt opp som aktivist på mange områder, fra legalisering av marihuana til satsing på biodiesel. I Texas er historiene om hans personlige raushet og omtanke mange nok til å fylle en egen katalog.

Jeg har intervjuet ham to ganger, først foran en konsert i Grieghallen i Bergen på midten av 90-tallet, senest for et par år siden på turnebussen, Honeysuckle Rose, bak verdens flotteste utearena, The Backyard, utenfor Austin, bare minutter fra Willies eget hjem. Willie åpner sesongen der, under massive eiketrær, hvert år. Med tre hundre personlige gjester backstage, som bys på Bar-B-Q og Willies egen bourbon whisky, «Whiskey River».

Begge intervjuene er minner for livet, Willie er sympatisk og morsom, artikulert og velinformert. Dagen etter intervjuet i Bergen møttes vi på Flesland flyplass. Willies store reisefølge ble boardet foran resten av passasjerene. Willie syntes det var pinlig og stilte seg bakerst i køen, sammen med oss andre sinker. Da ble det tid til ytterligere ti minutters prat om favorittbyen vår, Austin.


Les også:

Willie jubilerer

Cowboy-Kurt ser lyst på livet


Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Les Retrohue her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:43 Sju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29 Trosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24 Nordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23 Over 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20 Feltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16 To falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15 Statens banker kutter ikke renten20:50 Forsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37 Virke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36 SMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35 NHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33 LO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32 Høyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29 Stockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28 Hareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27 Norsk Hydro dropper utbytte19:03 Camillas Parker Bowles eksmann smittet – skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40 Rolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39 Byrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36 Russerne må holde seg hjemme ut måneden18:35 Nybø: Nå handler det om å overleve17:52 Nesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41 Nytt coronadødsfall ved OUS17:39 16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35 Trump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35 Stor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17 Ba om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35 Justisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34 Funn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54 Savnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53 Mor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25 Leir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24 Thailand innfører portforbud15:02 Frankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01 Britisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50 Tidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28 Bane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23 Tusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11 Første kommune avlyser 17. mai-feiring14:10 Omstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34 Norway Cup sikter mot å arrangere13:33 Lånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17 Slik blir kontantstøtten13:15 Leger frykter mangel på malariamedisin13:10 Tidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08 Sparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05 Forskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45 Ni siktet for drapsforsøk i Oslo12:44 Nesten 50 medier har permittert folk12:27 Vekst i lakseeksporten til Kina12:25 Skuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10 Samantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35 Flere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33 Vaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05 Israels helseminister coronasmittet11:03 Tour de France-sjefen varsler avlysning10:57 For mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56 – En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51 Coronatiltakene fører til doptørke10:48 Boligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46 Skudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32 12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31 EU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27 Corona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22 Kutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19 Astrid Nøklebye Heiberg er død10:07 Hund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07 Fotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01 Bygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45 – Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44 Færre nyregistrerte biler09:12 Stor konkursfrykt i bilbransjen09:09 Advokat advarer mot corona-appen08:52 29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39 Bil brant på Bogerud i Oslo08:36 Rokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14 Folket delt om «søringkarantene»08:13 Over 5.000 coronadødsfall i USA08:07 Stadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06 Mer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20 Dybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03 Uro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52 Kraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40 Verdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30 Solberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27 Dette skjer i dag06:24 350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07 Helsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00 Dette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44 EU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40 Enda mer nedgang for kollisjonsskader05:30 Dette skjedde i natt05:16 112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01 Kolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45 4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32 Virusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54 BBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28 Russisk utstyr ankommet USA02:52 Amerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50 Seks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA
Siste nytt
21:43PengerSju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29NorgeTrosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24Helse og livsstilNordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23Helse og livsstilOver 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20Helse og livsstilFeltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16NorgeTo falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15PengerStatens banker kutter ikke renten20:50NorgeForsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37PengerVirke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36PengerSMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35PengerNHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33PengerLO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32PengerHøyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29PengerStockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28SportHareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27PengerNorsk Hydro dropper utbytte19:03VerdenCamillas Parker Bowles eksmann smittet – skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40PengerRolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39Helse og livsstilByrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36Helse og livsstilRusserne må holde seg hjemme ut måneden18:35PengerNybø: Nå handler det om å overleve17:52Helse og livsstilNesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41Helse og livsstilNytt coronadødsfall ved OUS17:39Penger16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35PengerTrump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35PengerStor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17Helse og livsstilBa om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35Helse og livsstilJustisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34VerdenFunn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54NorgeSavnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53NorgeMor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25VerdenLeir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24VerdenThailand innfører portforbud15:02PengerFrankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01VerdenBritisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50SportTidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28NorgeBane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23NorgeTusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11NorgeFørste kommune avlyser 17. mai-feiring14:10SportOmstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34SportNorway Cup sikter mot å arrangere13:33PengerLånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17PengerSlik blir kontantstøtten13:15Helse og livsstilLeger frykter mangel på malariamedisin13:10NorgeTidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08NorgeSparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05VerdenForskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45NorgeNi siktet for drapsforsøk i Oslo12:44KulturNesten 50 medier har permittert folk12:27PengerVekst i lakseeksporten til Kina12:25SportSkuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10KulturSamantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35Helse og livsstilFlere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33Helse og livsstilVaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05PolitikkIsraels helseminister coronasmittet11:03SportTour de France-sjefen varsler avlysning10:57Helse og livsstilFor mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56Penger– En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51NorgeCoronatiltakene fører til doptørke10:48PengerBoligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46NorgeSkudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32Penger12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31VerdenEU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27NorgeCorona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22PengerKutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19PolitikkAstrid Nøklebye Heiberg er død10:07VerdenHund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07SportFotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01VerdenBygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45Norge– Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44MotorFærre nyregistrerte biler09:12NorgeStor konkursfrykt i bilbransjen09:09NorgeAdvokat advarer mot corona-appen08:52Norge29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39NorgeBil brant på Bogerud i Oslo08:36SportRokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14NorgeFolket delt om «søringkarantene»08:13VerdenOver 5.000 coronadødsfall i USA08:07VerdenStadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06NorgeMer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20SportDybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03Helse og livsstilUro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52NorgeKraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40VerdenVerdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30PengerSolberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27NorgeDette skjer i dag06:24Verden350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07SportHelsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00NorgeDette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44VerdenEU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40MotorEnda mer nedgang for kollisjonsskader05:30NorgeDette skjedde i natt05:16Verden112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01NorgeKolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45Norge4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32NorgeVirusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54VerdenBBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28VerdenRussisk utstyr ankommet USA02:52VerdenAmerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50VerdenSeks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus