- Friheten er viktigst

<p> Ahmed Al-Omran i Riyadh mandag ettermiddag. Foto: Hans Henrik Torgersen. </p>
 Ahmed Al-Omran i Riyadh mandag ettermiddag. Foto: Hans Henrik Torgersen.

Ahmed al-Omran driver risikosport. Han blogger i Saudi-Arabia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter/Riyadh): 23 år gamle Ahmed Al-Omran er en vanlig saudiarabisk ungdom. Han går på skolen, driver med vanlige ting, men i bybildet i Riyadh så er det en ting som skiller han ut. Buksene.

23-åringen er ikke ikledd thawb, som de fleste andre i byen bruker. Han har heller ikke kefije, det tradisjonelle hodeplagget man ser over alt. Men dette er ikke den eneste tingen som skiller ham ut. I bloggen saudijeans.org kritiserer han åpenlyst staten Saudi-Arabia.

- Jeg begynte med blogging for litt over tre år siden. Jeg surfet bare rundt på internett, og fant plutselig fram til flere bloggere. Etter å ha lest blogger en stund tenkte jeg: Dette har jeg også lyst til å holde på med, og dermed startet det, forteller han til ABC Nyheter.

Rett før vårt møte fikk 23-åringen fortelle utenriksminister Jonas Gahr Støre om hvordan Saudi-Arabia ser ut gjennom øynene til noen som prøver å utøve ytringsfrihet.

- Det var fint å kunne bidra, slik at ministeren får høre litt av hvordan kritikerne av Saudi-Arabia opplever hverdagen i sitt eget land, sier han.

Arrestasjoner

10. desember ble en kamerat av Ahmed arrestert. Fouad Al-Farhan hadde allerede blogget lenge, men nå fikk en med makt interesse for personen bak bloggen. Denne dagen kommer sikkerhetspolitiet på døra til 32-åringen. Kort tid etter er han ført vekk fra Jeddah der han bor, og til fengselet Dhaban i hovedstaden Riyadh. Der får han besøksforbud, og får ikke kontakte verken kona eller de to barna de har sammen.

Foreløpig er det ingen som vet hva som har skjedd i fengselet, hvilket press han har vært under, eller hvordan behandlingen har vært for øvrig. Tortur er ikke uvanlig i landet der mediene er ilagt en streng sensur.

Det er denne sensuren bloggerne forsøker, og klarer, å omgå.

- Slapp akkurat fri

- Det som skjedde med Fouad er forferdelig. Han ble sluppet fri først for tre dager siden. Da hadde han sittet i fengsel i fem måneder. Alt fordi gal person ble klar over hva han skrev på bloggen, sier Ahmed.

Han har stått i bresjen for kampanjen for å få Fouad frigitt. Likevel har han ikke sluttet å blogge selv, til tross for at han har fått se hva den mulige konsekvensen kan være.

- Jeg tror faktisk det har mye å si at jeg blogger på engelsk. Det hadde nok vært verre hvis jeg skrev på arabisk, og henvendte meg nesten utelukkende til et hjemlig publikum. Det er det jeg tror de er redde for, de med makt til å arrestere, sier han.

- Siden jeg forteller om forhold her i landet på engelsk, så er ikke det til så stor fare for intern urolighet. Jeg tror i alle fall at det er derfor Fouad ble arrestert.

Truet med bank

Det Ahmed blogger mest om er den sosiale situasjonen i Saudi-Arabia. På sin siste bloggpost har han ganske enkelt tatt et bilde av en plakat, der universitetsledelsen innkaller til debatt om klesdrakt. Samme dag har bloggen fått 12 kommentarer.

- Det er veldig fint at folk leser bloggen min, og at de er interesserte. Jeg tror mange bare er nysgjerrige på hva som skjer i kongedømmet. De fleste har ikke noe begrep om hvordan hverdagen er, og de sender meg mailer og spør om alt mulig. Men likevel føler jeg ikke noe press til å blogge. Jeg skriver det jeg har lyst til, og om det som engasjerer meg mest. Det er noe jeg tror jeg vil fortsette med lenge, sier Ahmed.

Selv har han ikke blitt truet med arrestasjoner, men han har fått trusler og en mengde mishagsytringer.

- Nå har jeg blitt vant til det. Noen er enige, andre uenige. Noen sier fra på en fornuftig måte, andre angriper deg hardt. Jeg har fått trusler om juling, men jeg tok det ikke særlig seriøst, og det har ikke skjedd noe, så da var det nok heller ikke seriøst.

- Friheten er viktigst

Om framtiden for bloggere i Saudi-Arabia er han ganske positiv, selv om han sier at man ikke egentlig kan spå om hva som kommer til å skje.

- Det har skjedd mye i landet vårt. Noen mener ting skjer for sakte, andre at ting skjer for fort. Jeg tilhører definitivt den første gruppen, og så lenge jeg er i den så vil jeg fortsette å blogge. Men hva som kommer til å skje vet jeg ikke, sier han.

- Forhåpentligvis kommer det reformer som gjør det mulig for å folk å leve et helt liv, uten å noensinne være redde for å bli arrestert for en mening. Jeg bryr meg mest om frihet og likhet, og så lenge det er sånn så kommer jeg til å si det jeg mener, sier Ahmed.

Personvernpolicy