Fugleinfluensa i Danmark

Det er oppdaget fugleinfluensa på en gård på Fyn i Danmark. Besetningen på 2.000 fjærfe skal destrueres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang på to år at den fryktede dyresykdommen bryter ut i Danmark.

Gården som er rammet, ligger ved Stenstrup på Danmarks tredje største øy. De 2.000 fuglene skal avlives tirsdag.

Området rundt gården vil være sperret av inntil dyrene er destruert. Familien som driver gården, er imidlertid ikke blitt evakuert.

Vaktsjef Jesper Fält Jensen ved politiet på Fyn sier det dreier seg om et mildt utbrudd av fugleinfluensa.

– Men det har et omfang som gjør at næringsmyndighetene tar det veldig alvorlig, sier Jensen til politiken.dk.

Det gikk ikke fram av danske medier mandag kveld om det er det dødelige viruset H5N1, som i sjeldne tilfeller kan smitte mennesker, som er påvist på gården. (©NTB)

Illustrasjonsfoto forside: Colourbox.com

Mattilsynet om fugleinfluensa:


Fugleinfluensa er en smittsom virussykdom hos fugler. Sykdommen kan føre til dødelighet i fjørfeflokker på opp mot 100 prosent.

Sykdommen er forårsaket av et influensa A-virus. Ulike varianter av fugleinfluensavirus fører til sykdom av forskjellig alvorlighetsgrad. Den alvorlige formen av sykdommen betegnes som sterkt sykdomsframkallende (høypatogen) fugleinfluensa HPAI. 5N1-typen, som er årsaken til det pågående utbruddet, er en slik variant. Det finnes også varianter av fugleinfluensa som ikke er sykdomsframkallende, eller kun gir milde luftveissymptomer når de smitter fjørfe.

Fugleinfluensa smitter svært sjelden fra fugl til mennesker. De som har blitt smittet har så langt man kjenner til vært i svært nær kontakt med syke eller døde fugler.

Viruset skilles ut gjennom fuglenes luftveier og avføring.

Råd til publikum i kontakt med villfugl:

Faren for at mennesker i Norge skal bli smittet av fugleinfluensa er svært liten. Publikum bør likevel ta følgende forholdsregler:

* Ikke ta på fugler som er døde eller virker syke. (Vask hendene godt om du er kommet i skade for å ta på døde eller syke fugler).

* * Dersom du finner flere døde fugler innenfor et avgrenset område, skal du melde fra til Mattilsynet på 06040 så raskt som mulig.

* * Barn skal oppfordres til å unngå kontakt med døde og syke fugler og fugleskitt.

* Ved mating av villfugl bør du unngå direkte kontakt med fuglene. Etter håndtering av fuglebrett, frøautomater og lignende bør du vaske hendene godt.

* * Vask hendene ofte, og etter all kontakt med fugl.

Personvernpolicy